Lemondott Csák János miniszter

Csák János kulturális és innovációs miniszter egy tegnap esti interjúban jelentette be, hogy lemond pozíciójáról. 

2024. június 10., 11:38

Szerző:

A Mandinernek adott interjújából derült ki ma reggel, hogy Csák János kulturális és innovációs miniszter benyújtotta a lemondását a miniszterelnöknek. Csák elmondta, hogy végig ki szerette volna tölteni a mandátumát, de úgy érezte, hogy két év alatt sikerült elvégeznie az elvárt feladatokat. Ütőképes rendszert alakított ki a meglévőre alapozva és ciklusokon átívelő programokat hozott létre a tárcájához tartozó területeken. Amit vállaltam, illetve vállaltunk, az minden területen sínen van. Itt az ideje átadni a stafétabotot a fiatal nemzedéknek - tette hozzá a miniszter. 

Csák elmondta azt is, hogy a kormányfő megértette és elfogadta az érvelését. Az pedig nem kérdés, hogy a jövőben is Magyarország jövőképességén fog dolgozni. Sikerei között említette, hogy a kulturális ágazatban megindult a kultúraváltás, és hogy a nagy többség érti: nem az állam fog mindent finanszírozni, igenis mindenkinek bele kell tenni a munkát, hogy legyen közönsége. A magyar kormánynak pedig nem feladata a magyarok értékvilágával szöges ellentétben álló eszméket finanszírozni. Elmondta az is, hogy az államilag finanszírozott szcénán belül a kormány szándéka, hogy hatékonyabbá tegye az intézményrendszert, s ennek része a finanszírozás teljesítményhez kötése. 

Csák János több sikeres programot is megemlített

Csák János az elmúlt két év sikerei között említette a Petőfi Kulturális Programot, amit tavaly indítottak el. A program keretében a legnagyobb nemzeti intézmények visznek programokat országszerte: az Országos Levéltártól az OSZK-ig, a Nemzeti Múzeumtól a Szépművészetiig. Szintén sikerként könyvelte el a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ létrejöttét, és azt, hogy Baán László a Szépművészeti Múzeummal és az egész Városliget projekttel folytatja a magyar kultúrkincs egy másik szegmensének a megjelenítését.  

A miniszter szerint jó irányban történt előrelépés abban a törekvésében, hogy szélesítse a kört, amely érdekelt a kulturális intézmények működtetésében, és hajlandó pénzt is áldozni. És sikerült az intézményeket és annak vezetőit a közönség, a piac és a mecenatúra felé fordítani. Kiemelte az ősszel a parlament elé kerülő új kulturális törvény fontosságát, amely egységes, átlátható és arányos kultúra irányítást tesz majd lehetővé. Hozzátette, hogy a szakmai szervezetekkel folyamatosan zajlanak az egyeztetések, és ha meglesz a törvény, akkor 31 év után zárulhat le a rendszerváltás a kultúrában is. 

(Képünk illusztráció: Csák János kulturális és innovációs miniszter exkluzív interjúja alatt készült a török fővárosban, Ankarában 2024. május 6-án. Forrás: Abdullah Guclu / ANADOLU / Anadolu via AFP)

Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe utazott, ahol pénteken tárgyalást folytat Olaf Scholz német kancellárral - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.