Márki-Zay Péter: Haladunk tovább, teljes gőzzel

A 168 óra hetilap legfrissebb számában ehhez a Márki-Zay Péter-interjúhoz hasonlóan érdekes cikkeket olvashatnak.

2021. október 7., 13:15

Szerző:

Az előválasztás első fordulójának eredménye új konfliktusok forrása. Dobrev Klára meggyőző vezetése a második forduló előtt a „meglepetés harmadik” Márki-Zay Pétert döntés elé állítja. Visszalép-e Hódmezővásárhely polgármestere a kampányába belealvó Karácsony Gergely javára? Márki-Zay Péterrel beszélgettünk.

Amikor legutóbb találkoztunk, nem tartottam valószínűnek, hogy négy hónap múlva egy versenyben lévő miniszterelnök-jelölttel, a második forduló kulcsszereplőjével készíthetek interjút. Mi történt? Hogy sikerült a támogató tábort hetek alatt fölépíteni?

Szerepet játszott ebben a sajtó, a közösségi és az elektronikus média. És nyilván kiderült az is, hogy az emberek egy része fogékony arra az üzenetre, amit képviselek: egy új politikai kultúrára van szükség.

A pártok kezdetben nem vették önt komolyan. A polgármesteri föllépése körüli időkben még titkos jobbikosnak nézték. Aki ismeretlen a pesti belvilágban, a politikában csak mellékszereplő lehet?

A budapesti eredmények mégis azt mutatják, hogy komoly támogatottságom van a fővárosban is. A jobbikosság vádja kezdetben azért került szóba, mert egy ellenzéki jobboldali-konzervatív, keresztény, nagycsaládos apáról eleve ezt feltételezik. A vallásosság is előcsalt bizonyos ellenszenveket. Voltam én már ultrakatolikus tálib is.

Ma már nem nézik titkos jobbikosnak?

Maga a Jobbik tartott legkevésbé annak, amikor Jakab Péter is ellenem kampányolt. Ezek a hangok elcsitultak, ahogy mindenki megnyugodott. Tudják, hogy szekuláris keresztény vagyok, nem szeretném sem az államra, sem a társadalomra ráerőltetni a nézeteimet. Ami a „jobbikosság” alapja lehetett, az az volt, hogy legelső polgármesteri kampányom idején a Jobbik segített. A Jobbik és kisebb mértékben a helyi MSZP. Ahogy később én is mindegyik ellenzéki párttal együttműködve segítettem az ő kampányaikat. Azóta a jobbikos gyanú lekopott. Van persze hátránya is a pártnélküliségnek (a Mindenki Magyarországa mozgalom), de belső szabadsága is.

Lement az első forduló. Veszélyek mindig vannak. Az tűnhet el, ami a kampány hozadéka volt: hogy lehet viszonylag fegyelmezetten, sértegetések és megbélyegzés nélkül vitatkozni.

Én másképp látom. Akadtak jó konfliktusok. Néhány vitatott jelölt, aki mögé magam sem álltam volna be szívesen, simán kiesett. A szavazó végezte el a méregtelenítést.

Ezzel benne vagyunk a közepében. Mert őszintén szólva a visszaléptetések, félreállások rendszerében nem hiszek. Szerintem nem lehet a szavazókat innen oda, onnan ide átpasszírozni, „kölcsönadni”. Nagy kérdés például, hogy a Jobbik-tábor Jakab Péter bukása után elmegy-e a második fordulóra. Nekik Dobrev, Karácsony egyre megy. Kétséges a momentumosok aktivitása. Kérdés az is, hogy Márki-Zay hívei támogatják-e, akit Márki-Zay támogat.

A Jobbik hallgatásának több magyarázata van. Tudjuk, az első forduló előtt együttműködés alakult ki a DK és a Jobbik között, ám ennek ma már gátat szab, hogy a táboroknak ez „nem természetes szövetség”. Szerettem volna, ha a Jobbik nyíltan kiáll valaki mellett a második forduló előtt. Ez sajnos elmarad.

Mondták, a Jobbik a vidék pártja. Most látszik, hogy ez túlzó feltételezés volt. Dobrev főleg a vidéki baloldaliak körében sikeres. Látszik: ez a karakter, ez a stílus mennyire megfelel a vidéki baloldaliak ízlésének.

A 2022-es választás, ahogy naponta mondják, vidéken dől majd el. Budapesten már eldőlt.

A DK-t győztesnek hirdetik, miközben maga Dobrev Klára a legtöbb helyen több szavazatot kapott, mint a pártja.

Nincs ebben nagy varázslat. Dobrev tehetséges és felkészült jelölt. Szorgalmas volt, naponta több körzetet bejárt, míg mások a kampányba tulajdonképpen belealudtak. Sok szavazatot kapott az idősebb korosztálytól és a női közönségtől. És azt is látni kell, hogy leginkább ott volt sikeres, ahol alacsony volt a részvétel. Budapesten a „forró csatatereket” sorra elvesztette. Minél több volt a szavazó, annyival szorult vissza. Az online világában lemaradt. Rengeteget számított, hogy ebben a mezőnyben a DK volt viszonylag szervezett. Olyan adatbázist épített ki, amellyel más nem rendelkezett. Egy előválasztást kétszázezer szavazattal is meg lehet nyerni. Ennyi szavazója a DK-nak bőven akad. Egy országos választáson, szemben a Fidesszel, ez kevés lesz.

Néhány hete ön nyilatkozta, mennyire retteg attól, hogy Dobrev lesz az ellenzék miniszterelnök-jelöltje.

Félreértés ne essék, nem Dobrev Klára személyisége riasztó. A politikai háttér, amelyből ő kinőtt, a családja és férje miatt, valamint a százmilliárdos kampány miatt, amit a Fidesz Gyurcsány lejáratására költött. Dobrev Klára jelöltsége az ellenzék jelentős részének sem elfogadható. A Fidesz számára – közhely, de sajnos tényleg így van – ő valóban lottó ötös lenne. Orbán erőfeszítés és akadály nélkül húzná be az újabb kétharmadot. Úgyhogy a DK szavazóinak sem érdekük Dobrev második fordulós győzelme. Ha valóban őszintén el akarják távolítani Orbánt, nem Dobrevet választják.

Ez választói szemmel elég bonyolult okfejtés. Úgy fest, mint egy abszurd komédia. Gyurcsány ellen addig megy a kampány („jön, jön Gyurcsány”), míg önbeteljesítő jóslatként valóban megérkezik.

A Fidesz sokat tesz azért, hogy Gyurcsányt újra felemelje. Nem szeretném meglátni, hogy a trükk működik. Egy ponton sokan el fogják hinni, hogy Gyurcsány Orbán „félelmes ellenfele”. Ez vicc. Túl félelmetes nem lehet, ha tudjuk, 2005-ben Polt Pétert maga Gyurcsány mentette meg.

Lehet, hogy következő kérdésünk a megjelenés idején már nem lesz időszerű: ha megegyeznek Karácsonnyal, ki az esélyesebb Orbán legyőzésére? Készül erről valami felmérés? Szóba került önök között?

Valószínű, hogy a 168 Óra nyomdába kerülése idejére, vagy valamivel később, ez a döntés megszületik. Türelem. Most semmit sem mondhatok.

Nagy nyomás nehezedik önre?

Mindkét irányból, mindkettőnkre. Sokan győzködnek, nehogy visszalépjek. Karácsony Gergelyt is győzködik. Nem könnyű erről dönteni.

Támogatói tábora Karácsonynak az első forduló szerint nagyobb.

Nem kétséges. Karácsonynak jelentős tábora van (főleg a fővárosban), ebbe elég sok pénzt invesztáltak. Jól dönteni érzelmileg sem könnyű. Az én támogatóim hatalmas munkát végeztek, főleg az aláírásgyűjtés idején. Teljesen jogos elvárás, hogy hűségesen képviseljem őket. Ezt nem is fogom feladni soha. Magyarországon rendszerváltásra van szükség. Nem engedhetjük, hogy visszaálljon a 2010 előtti állapot. Azt sem, hogy a 2010 utáni jóval nagyobb korrupció fennmaradjon.

Akkor vegyük a három fő kérdést, amit ön feltételként szabott.

A legelső az alkotmányosság ügye. Karácsony Gergely szerint jogállami aggályokat vet fel, ha kétharmados felhatalmazás nélkül akarunk kétharmados törvényeket érvényteleníteni.

Tekintve, hogy egy új kormánynak is esküt kellene tennie a jelenlegi alkotmányra.

Ebben semmi gondot nem látok, mivel az Alaptörvény egyes részei eleve érvénytelenek az Alaptörvény betűje szerint is. Abban az egyik legfontosabb klauzula, hogy a kizárólagos hatalomra való törekvés tilos. Ezt rendszeresen megszegik. Életbe sem léphetett volna Polt Péter kilenc évre szóló bebetonozása. Kérdéses az egyetemi kuratóriumok kinevezése, az állami vagyon kiszervezése. Nem működhetne egypárti Médiatanács. Ezek a dolgok alkotmányellenesek és érvénytelenek voltak már akkor, mikor törvénybe iktatták őket.

Ezt a vitát majd Karácsonnyal kell lefolytatnia. Másik feltétele az euró bevezetése.

Ez menne is. Ebben nincs különbség köztünk. Tudjuk azt is, hogy hosszú folyamat. Teljesíteni kellene a szükséges kritériumokat. Az alkalmas pillanatot Orbán tudatosan elszalasztotta. Többéves előkészítés után az euró bevezethető.

A legnehezebb kérdés az elszámoltatási vita.

Erről még nem beszéltünk Karácsonnyal. Itt nyilván Polt Péter szerepe, a korrupcióellenes ügyészség létrehozása a kiindulópont. Mindketten egyetértünk abban, hogy az Európai Ügyészséghez Magyarország, ha győzünk, csatlakozni fog. Sikeres példák az elszámoltatásra – a tamáskodók véleményével szemben – vannak. Románia ebben is megelőz minket. Százhúsz magas rangú politikust már leültettek, néha a magyar ügyeknél sokkal csekélyebb visszaélésekért. Ezt vagyonvizsgálatokkal, a gyanús körülmények között elbírált tenderek elemzésével kell kezdeni.

Vagyis munkával, nem szónoklatokkal. De ez sem politikai kérdés. Állami kötelesség. Ha valaki választási témává emeli, az a vártnál is keményebbé, majdhogynem élet-halál harccá teszi a kampányt a Fidesz számára is.

Remélem, így lesz. Bizonyos körök számára kemény menet lesz. Itt szúrom közbe: Vásárhelyen egyetlen embert igaztalanul nem piszkáltunk. Sok hatékonyan dolgozó, Fidesz által kinevezett vezetőnk van ma is. Csak a tolvajoknak és a nekik falazóknak kellett távozniuk.

Ez csak egy előválasztás volt. Olyan, mint amikor magunkkal, ellenfél nélkül focizunk. Csakhogy az ellenfél is készül. Van esélyük a várható választási pénzesővel szemben?

Nem bízhatunk másban, mint az előválasztási folyamat pozitív hatásában. Frissebb, romlatlan arcok kerültek képbe. Ezt nem lehet lebecsülni. Nincs osztogatni való pénzünk, totális médiahátszelünk. De van hatszázharmincezer, aláírását vállaló, bátor emberünk. Megtisztelő, hogy időt, figyelmet fordítottak ránk. A többit majd meglátjuk.

Még egyszer felhívom a figyelmét a tetemes kormányzati kifizetésekre, amelyek döntőek lesznek.

Ez önmagában nem dönt el semmit. Nem hozza nyerő helyzetbe őket. Nem csak kenyérrel él az ember, ahogy az Írás mondja. Ezeket a pénzeket azelőtt simán el tudták „más ügyekre” költeni. Jobb is, ha a nyugdíjasokhoz, családosokhoz kerül. Tíz évig eszük ágában nem volt a tizenharmadik havi nyugdíjat „visszaépíteni”. A huszonöt év alatti fiataloknak egyetlen kormány sem ígért szja-visszatérítést. Mindez csak azt bizonyítja, a főnök nagyon ideges, a választási vereséget reális lehetőségnek tartja.

Egyúttal persze azt is jelenti, hogy önöknek győzelem esetén nagy mozgásterük nem lesz.

Ez a realitás. A vitában ezért kritizáltam elszálló versenytársaimat. Nem szabad ötletszerű, felelőtlen ígéreteket tenni.

Ön lehet-lenne Karácsony Gergely jobbkeze. Vagy megfordítva. Meg tudja győzni arról, hogy Orbán legyőzésére ön esélyesebb?

Ez nem személyes ügy, nem hiúsági kérdés. Karácsonynak sem az.

Valami azt súgja, meg van győződve arról, hogy ön az alkalmasabb.

Meg vagyok győződve arról, hogy én vagyok az, aki inkább megmozgatja a kiábrándult fideszeseket és a vidéki szavazókat.

Kiábrándult fideszes szavazók lényeges számban nincsenek. Elégedett Fidesz-szavazók vannak.

Akkor mondok egy konkrét esetet. Egy külpolitikai fórum után a közönség soraiból jött oda hozzám egy idősebb pár. A férfi mondta: amikor idejött, Fidesz-szavazó volt. De csak volt.

Sokan mondták négy évvel ezelőtt, a rendszer kiépítése olyan fázisba jutott, hogy választáson leválthatatlan.

Ne várja tőlem, hogy egyetértsek ezzel. A kommunizmus megdönthetetlennek látszott. Ha nem hiszünk semmiben, mire juthat az ember?

Milyen pozíciót vállalna egy Karácsony-kabinetben?

Olyan területek érdekelnének, amelyekből igazi rendszerváltás következhet. A korrupció megelőzése, az átható pénzkezelés, a jogállam védelme izgalmas feladat. Ahogy az alkotmány is az. Ahogy MacArthur tábornok Japán fegyverletételekor a hadihajó fedélzetén átnyújtotta a legyőzött félnek az amerikai alkotmány fordítását, néha azt gondolom, Magyarország is jobban járna egy nyugati alkotmány adaptációjával. Jobban, mint egy fékek és ellensúlyok nélküli, zűrzavaros világgal.

Ez azonban messzire vezet. Maradjunk a jelennél. Mi lenne Karácsony szerepe egy Márki-Zay-kormányban?

Mindketten szakértői kormányban gondolkodunk. Nyilvánvaló, hogy az önkormányzatiság az, amihez a legtöbb affinitása van. De egyelőre hagyjuk ezt. Jussunk túl a második fordulón, méghozzá úgy, hogy maradjon esélyünk a tavaszi folytatásra.

Ha ön lép vissza Karácsony javára, segíteni fogja a második fordulós kampányt?

Nyilván. Haladunk tovább teljes gőzzel.

És mi van, ha Dobrev Klára nyer? Ami valljuk be, már nem képtelenség.

Akkor azt a helyzetet is el kell fogadni.

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.