"Ha valaki le fog feküdni a munkagépek elé, az én leszek" - A Hajógyári-sziget beépítése ellen tüntettek

2020. július 8., 21:07

Szerző: Árpási Bence

"Higgye el, itt sok óbudai van, ki fognak jönni tiltakozni, ha megjelennek a munkagépek."

Utóbbi mondatot egy demonstráló vetette oda nekem azon a tüntetésen, amelyet szerda este tartottak a Hajógyári-szigeten. Talán a megjegyzés is mutatja, hogy a békés hangulat ellenére többen elszántak és akár radikálisabb tiltakozási formákban is részt vehetnek adott esetben.

A jelenlévők azon kormányzati tervek ellen tiltakoztak, amely gátat építene a sziget köré. Mindez közel ezer fa kivágásával járna a becslések szerint. A résztevevők között mindegyik korosztály képviseltette magát: a kamaszgyerektől kezdve az idősebb korosztályig bezárólag. 

A demonstrációt az Óbudai Kutyások Egyesülete szervezte, de hivatalosan is mozgósított az eseményre a Párbeszéd, valamint a DK. A szervezők Facebook-meghívójukban azt írták, nem szeretnének gátat a szigetre és szeretnék, ha a döntéshozók is meghallgatnák a véleményüket. "A tét, hogy bebizonyítsuk a döntéshozóknak, hogy a Hajógyári-sziget háborítatlan csendjére szükségünk van. Nem akarunk belőle nyüzsgő Margit-szigetet és beépített Városligetet sem! Nekünk nincs lehetőségünk elengedni póráz nélkül a kutyáinkat Budapesten, csak itt! Nekünk már csak ez van, annak ellenére, hogy évről évre többen vagyunk. A kutyátlanok is azért járnak ki, mert békés, csendes környezetben kikapcsolódhatnak."

Az építkezést nem csak a főváros, de a III. kerület vezetése is ellenzi. A szervező Óbudai Kutyás Egyesület elnöke Gáspár Zsófia felolvasott egy levelet, amelyet Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek címeztek. Ebben azt kérik, változtassák meg a sziget rendezésére vonatkozó terveket. Szeretnék, ha figyelembe vennék azt is, hogy a védmű építése nagyszámú fakivágásokkal járna. Szerintük sokan akár 50-60 kilométert is utaznak, hogy a Hajógyári-szigetre vigyek kedvenceiket. 

Gáspár Zsófia a 168 Órának nyilatkozva azt ígérte, ha elindul az építkezés, akkor ő maga jelen lesz és

adott esetben a munkagépek elé fekszik.

A Gulyás Gergelynek írt levelet illetően optimista, reméli, a miniszter válaszolni fog nekik.

A résztvevő többsége viszonylag lazára fogta az öltözékét. Ebből egyedül Kiss László, Óbuda DK-s polgármestere lógott ki, aki rangjához méltóan kifogástalan öltönyben jelent meg és úgy mondott beszédet.

Kiss László, Óbuda polgármestere beszédet mond.
Fotó: Merész Márton

A kerület első embere szerint sokfélék vagyunk és "sokunknak szívügye ez a sziget. Azt szeretnénk, hogy ne a bennünket körülvevő betondzsungel legyen az egyetlen valóság."

Felhívta a figyelmet, hogy többszázéves fák vannak a szigeten és "aki körbenéz, az nem lát betondzsungelt."

Szeretné, ha ez a sziget ne egy

"új Manhattan legyen", hanem maradjon meg parknak.

Kiss László egyúttal ígéretet tett arra, hogy a szigetre tervezett projektet meg fogják akadályozni. Erről részleteket a 168 Óra kérdésére sem árult el. Mint lapunknak elmondta, "a jogállamiságba ütköző erőszakot kellene tenni" ennek a végrehajtásához.

Mint mondta,

"most felmutattuk az ujjunkat, de minden megoldás szóba jöhet"

amivel tiltakozni lehet. Jelezte, a további történések a kormányzat válaszától függnek. 

Több ellenzéki politikus is megjelent a rendezvényen: 

  • Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke
  • Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes (DK)
  • Németh Angéla, a XV. kerület polgármestere
  • Kendernay János, az LMP társelnöke

A rendezvény abszolút piknikhangulatban zajlott, csak a politikai beszédek vagy éppen az ellenzéki képviselők emlékeztettek arra, ez egy demonstráció. A beszédeket követően

a résztvevők megfogták egymás kezét és körbeálltak a Nagyréten, hogy így fejezzék ki tiltakozásukat a tervek ellen. 

15:42

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.