Hajnal Miklós: A szöveget Örkény István hiányában én írtam a 21-es buszon

Hajnal Miklós, az Egységben Magyarországért Budapesti 3.sz. országgyűlési egyéni választókerületének Momentumos politikusa válaszolt Fiala János kérdéseire csütörtökön, a Keljfeljancsiban.

2022. március 31., 12:11

Szerző:

Három nappal a választás előtt nagyon operatívvá vált a kampány. Most a mozgósítás a legfontosabb – mondta a képviselőjelölt arra a műsorvezetői felvetésre, hogy mi lehet a hátterében annak, hogy még az oknyomozók is kampányhajrába fogtak, és ontják magukból a leleplezéseket, konkrétan, a Direkt 36-tal kapcsolatban Hajnal Miklós azt hangsúlyozta, lehet, korábban jöttek rá, hogy orosz hackerek hozzáférhettek a Külügyminisztérium levelezéséhez/belső rendszeréhez, ennek a relevanciája azonban jelentősen megnőtt az orosz-ukrán háború miatt, és ez állhat az időzítés mögött. Hozzátette, most az a kormány közeli médiumok stratégiája, hogy csökkentsék a valódi leleplezések súlyát. Példaként azt a vele megtörtént esetet hozta fel, amikor egy budai polgár megkérdezte: igaz-e az a kormányoldalról származó információ, miszerint Szabó Tímea kampányát drogügyletekből származó pénzekből finanszírozzák?

Mi más lehet a cél, mint a választók valódi hírek iránti immunitásának a kialakítása? – tette fel költői kérdését a képviselőjelölt. 

Arra, hogy Rákay Philip szerint meg az hírlik Márki-Zay Péterről, hogy Zelenszkij ukrán elnökkel egyeztetget, azt mondta Hajnal Miklós: „Érdekes, mert Rákay Philip tudomásom szerint a Roszatom kommunikációs tanácsadója, a cég fizetési listáján szerepel, kerületi lakosok mondták, hogy bejár a Roszatom irodájába, szóval jobban járna, ha ezt a témát nem feszegetné, de megtámadhatja bíróság előtt állításomat, ha nem tetszik.” 

Magyarország gazdasági helyzetével kapcsolatban azt mondta, konkrét számaik vannak a Pénzügyminisztériumtól: 1400 milliárd forint az államháztartási hiány. „Nehéz gazdasági helyzetben vagyunk, és a kormány intézkedései nyilvánvalóan átmenetiek. A különböző ár-stopok határidősek, és mi lesz utánuk, ki állja majd a költségeket? Erre az ellenzéknek van válasza - az uniós forrásoknak azt a részét kell mihamarabbi lehívni, amelyek nem fejlesztésre valók -, a Fidesznek meg nincs, hacsak az ország eladósítását nem soroljuk ide. 

Ezt a posztot sajnos nem Örkény István, hanem én írtam a 21-es buszon hazafelé. Szürreális és szórakoztató volt Schmuck Andor – a Megoldás mozgalom jelöltjének tanácsadója – társasága, feldobta a hangulatot.

Hajnal Miklós szerint ebben a formában nincs sok értelme a vitának, hiszen már hetekkel ezelőtt le kellett volna zajlania, a döntéshozatalt nem fogja sokban elősegíteni, nem véletlen az időzítés. A megbeszélésen elhangzott: a vitát a tévében még aznap leadják, de arra nem volt egyértelmű válasz, mikor kerül az internetre: „technikai kérdés, nincs garancia, hogy aznap sikerülni fog.”

Arra a kérdésre, mekkora nézettséggel számol, az volt a válasza: neki az a fontos, hogy felkerüljön az internetre, ha pedig nem születne erről megállapodás, úgy a tévében leadott felvételt felveszik, és kirakják az internetre, legfeljebb utólag megfizetik majd az – szerzőijogi - árát.

Ki lesz a műsorvezető? – kérdezte Fiala János

Erre az volt legutóbb a válasz, hogy még nem tudják. Én Gulyás Mártont javasoltam, mások Juszt Lászlót, Gundel Takács Gábort említették. Őszintén szólva, nekem mindegy a műsorvezető személye, ha független lesz, objektivitásra törekszik és van vitavezetői tapasztalata.

(Kiemelt kép: Hajnal Miklós szóvivő a Momentum Mozgalom Magyarország felébred című ünnepi rendezvényén a belvárosi Szabadság téren az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 61. évfordulóján, 2017. október 23-án.
MTI Fotó: Mónus Márton)

20:59

Elutasította a Vállalkozásfejlesztési Bizottság Balassa Péter képviselői önálló indítványának tárgysorozatba vételét. Szenteste napjának munkaszüneti nappá nyilvánításáért a Jobbik politikusa törvényjavaslatot nyújtott be. A bizottságban kétharmados többségben vannak a fideszesek.