Hadházyék várhatóan feljelentést tesznek a nemzeti konzultáció miatt, okirathamisítás vagy hűtlen kezelés a gyanú

Nem érkezhetett be 1,7 millió nemzeti konzultációs ív, ahogy az a kormány állítja. Hangfelvétel is erősíti a gyanút, hogy valami nagyon nem stimmel a visszaküldési rekordokkal.

2017. november 24., 18:25

Szerző:

– Nekem is pontosan ezt állították a betekintés során, ezt a 400 ezres számot emlegették, de még ezt sem tudták bizonyítani. Nem voltak hajlandóak semmiféle nyilvántartást mutatni ezekről az állítólagos nemzeti konzultációs válaszlevelekről – mondta a 168 Órának Hadházy Ákos. Az LMP társelnöke szerint nemcsak ez bizonyítja, hogy nem tekinthető hitelesnek az Orbán-kormány konzultációs kommunikációja, s az abban folytatott számháború, éppen ezért

már egyeztetnek a jogászaikkal, s várhatóan feljelentést teszünk okirat-hamisítás vagy akár költségvetési csalás gyanújával is – mondta kérdésünkre Hadházy.

Azután kérdeztük meg az LMP társelnökét az esetleges jogi lépésekről, hogy a Hír Tv Célpont című műsorának ajánlójából kiderült, ma este 20.30-kor bemutattak egy hangfelvételt, amely bizonyítja, hogy „kamuzik” az Orbán-kormány propagandája a nemzeti konzultációról. Az oknyomozó műsor ma esti riportja szerint ugyanis közel sem érkezett vissza annyi nemzeti konzultációs kérdőív, mint amennyiről a kormány beszél. A Célpont birtokába került hangfelvételen a nemzeti konzultációs ívek feldolgozásának magas beosztású résztvevője azt mondja, hogy

ők csak 400 ezer ívvel találkoztak november 13-ig. Addig a dátumig, amikor Dömötör Csaba Fidesz - főpropagandista már egymillió visszaküldött ívről beszélt. 

 

A hangfelvételt a Célpont este nyilvánosságra is hozta, így egészen biztos, Dömötör Csaba novemeber 14-én valóban Facebook-bejegyzésben büszkélkedett azzal, hogy valamivel több mint 1,1 millió ember töltötte ki a nemzeti konzultációs kérdőívet. A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára egészen konkrét számokat is írt: 

„Még jó pár nap van a feladási határidőig, de a mai összesítések szerint már így is jóval több mint egymillióan (egész pontosan 1 125 318-an) töltötték ki a konzultációs kérdőívet. A közös kiállásnak azért óriási a jelentősége, mert közben elkezdték a betelepítési tervek végrehajtását. Ezt nem hagyhatjuk szó nélkül.”

Az LMP-nek azonban nemcsak ez gyanús. Megírtuk, hogy Hadházy Ákos és Szél Bernadett, az LMP két társelnöke egy hónapos küzdelem után a Miniszterelnöki Kabinetiroda jóvoltából csütörtök este végül a nemzeti konzultációk gyűjtő- és tároló helyszíneire. A 24.hu volt az, amely eredetileg is megírta, az LMP társelnökei még október közepén keresték meg a Rogán Antal vezette kabinetirodát. Hadházy akkor annyit tudott meg, hogy, a kérdőivek a Magyar Postához, a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató (NISZ) Zrt.-hez és a Kopint-Datorg Informatikai és Vagyonkezelő Kft.-hez kerülnek.

Az Országgyűlés plenáris ülése Az Országgyűlés plenáris ülése
Fotó: MTI/Kovács Attila

Végül csütörtök estére kapott engedélyt, hogy egy szoros menetrendet követve megtekintheti a leveleket, de azzal a kikötéssel, hogy újságírók nem mehetnek vele. Hadházy és Szél ott volt a megbeszélt időpontokon és helyeken. Először a NISZ VIII. kerületi érkeztető központjába, az Orczy térre mentek. Itt mindössze 15 percük volt, hogy belepillantsanak a konténerekben tárolt papírokra. A szoros időpontok miatt egyből indultak is Zuglóba, ahol csomagátvizsgálóval nézhették meg az újabb adagot. „A Rogán-minisztériumban azt gondolták, hogy helikopterrel fogunk járni” – jegyezte meg viccesen a politikus. A harmadik helyszín a Kopint-Datorg Blaha Lujza téri épülete volt.

Szél Bernadett és Hadházy Ákos betekinthetett a kérdőívekbe
Fotó: Fotó: Szél Bernadett Facebook-oldala

Hadházyt az elmondása szerint legalább fél tucatnyian kísérték, köztük a propagandatárca egyik munkatársa. Ám kérdéseire senki nem tudott válaszolni. Az LMP-s politikus szerint tapasztalataik alapján „irtózatosan nagy kamunak” tűnik az egész konzultációsdi. Beszélt ugyanis a technikai személyzet tagjaival minden helyszínen, s ők közölték vele, hogy semmilyen nyilvántartást, még egy kockás füzetet sem vezetnek a beérkező levelekről, csak valamiféle biztonsági ellenőrzés van.

Az LMP-s képviselő becslései szerint az első helyen 400 ezer, a másodikon valamivel kevesebb (itt nem tudott konkrét számot mondani), a harmadik helyszínen pedig körülbelül 250 ezer levelet kaptak. Ezzel viszont megdőlni látszik a kormányzati kommunikációban szereplő állítás, hogy a magyarok rekordszámú nemzeti konzultációs ívet küldtek vissza.

Tegnap 16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Tegnap 15:42

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.