Hadházy: 70 százalékot buktak a kisbefektetők, akik Mészáros részvényeibe fektettek

Mészáros Lőrinc ugyanakkor nagyot kaszált a cégekből kivett osztalékokkal – mondja a független képviselő, aki szerint könyvelési manőverekkel fosztották ki a tőzsdei kisbefektetőket.

2021. május 31., 11:41

Szerző:

„A Mészáros Lőrinc nevével fémjelzett gigantikus részvénytársaság papírjainak értéke évek óta tartósan esik. Egy kétségbeesett levelet kaptam arról, hogy az Opus részvények a három év előtti árfolyamuknak ma már csak a 30 százalékát érik” – kezdi bejegyzését Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő.

Hadházy leírása szerint 2017-ben Mészáros a tőzsdére vonul az Opus és a Konzum részvényeivel, ekkor Mészáros jól menő cégeinek mintegy 50 százaléka átkerült az Opusba, amelyből a pozitív jövőkép hallatán számos kisbefektetők vett részvényeket. Ezt követően azonban elkezdődött a részvény „nyomda” azaz egyre több tőkeemelésre került sor és sok mindent részvénnyel fizettek ki.

A független országgyűlési képviselő szerint a cégekből úgy vették ki az osztalékot folyamatosan, hogy a kisbefektetőknek nem adtak abból, csak Mészáros jutott hozzá, vélhetően könyvelési manőverekkel. Azt is kiemelte, hogy 2019 őszén Mészáros a Holdingba megveszi 3 megye áramszolgáltatóját, és ugyan ez mind óriási profitot termelő üzletnek volt tekinthető, az árfolyam tovább zuhant. 

Aláhúzta: az OPUS leányvállalatai jelentős mértékben részesednek a közszféra beruházásaiból, ami előnyös egy lassabb makrogazdasági periódusban is. Egy olyan trükkös cég-pókhálózat hoztak létre, amellyel Mészárosék kivették a pénzeket, de közben kifosztották a tőzsdei kisbefektetőit is. 

 

(Kiemelt kép: MTI | Koszticsák Szilárd)

Romlott a közlekedési morál, idén már többen vesztették életüket vasúti átjárós balesetben, mint tavaly egész évben – hangzott el a Magyar Államvasutak Zrt. (MÁV) és a rendőrség közös balatoni balesetmegelőzési kampány-indító sajtótájékoztatóján, egy balatonszemesi vasúti átjáróban szombaton.