Ha esik az eső, sírnak a családok Recsken

Magyar György, a recski családokat képviselő ügyvéd szerint kísérletiesen hasonlít az ügy a vörösiszap katasztrófához. 

2023. augusztus 14., 12:12

Szerző:

Egyre zűrösebb az utóélete a recski sárlavina katasztrófának. Magyar György a recski sárlavina áldozatait képviselő ügyvéd a 168 órának azt mondta, hogy „hiába a kártérítési alap, a recski kísérletiesen hasonlít a vörösiszap károsultak ügyéhez”.  Ahogy arról korábban beszámoltunk a Magyar Közlönyben jelent meg az a kormányhatározat, amely 500 millió forintos határig kártalanítja azokat, akiknek károsodott a lakóingatlanja Recsken a június 8-án történt villámárvíz okozta sárlavina miatt megkárosodott. Magyar György szerint ez egy lufi, a kormány vis maiorra játszik, hogy eltussolják a felelősséget. 

Magyar György képviseli azt a 10 családot – nagyjából 50 főt – akiknek a házát elöntötte a sár júniusban, amikor ráomlott a NER-közeli bánya a recski falura. Ekkor 70-80 ember veszítette el az otthonát, az esőzések következtében a közeli bányát az utcájukra és házaikba mosta a lezúduló víz. Magyar György álláspontja az, hogy

az engedélyen túl terjeszkedve és nem is ott bontottak, ahol szabály szerint lehetett volna, ez okozta a sárlavinát.

A családok gyakorlatilag pertársaságot alapítottak, de az ügyvéd azt mondta, hogy nem akar egyelőre pereket indítani. A bánya tulajdonosa írta, hogy elindult a vizsgálat, és annak kimeneteléről tájékoztatni fog – mondja Magyar György. Azóta az ígért határidőnek a többszöröse is eltelt. 

A Népszava azt írja, a bedőlt devizahitelesek egykori ingatlanaiba költözhetnek át a károsultak, de Magyar György szerint erről szó sincs. Ő úgy tujda, az 500 milliós alapból a MR Közösségi Lakásalap Nkft. nyitott egy irodát Recsken és ennyi. „Mai napig nem kereste fel senki a családokat, és az ügyvédi iroda szakértője mérte fel a károkat”– mondja Magyar.

A kártérítés lebonyolításával megbízott Máltai Szeretszolgálat által létrehozott MR Közösségi Lakásalap Nkft. még július 17-én adott ki közleményt arról, hogy megkezdte a munkát a Recsk Nagyközségben. Azt írják: „mobil Jelenlét Pontot hoz létre a személyes egyeztetésre és ügyintézésre, az egyéni élethelyzetre szabott lehetséges lakhatási megoldások felmérésére” és „jelenleg az előkészítés szakaszában van, az érintettek részére nyújtható, célzott – nem pénzbeli – segítségnyújtás biztosítása érdekében”.

Az ügyvéd azt mondja, a bányahatóság nem indított eljárást a Recsken történt eset kivizsgálására, mivel álláspontjuk szerint ez nem volt üzemzavar. Magyar Györgyék a bányavállalkozótól azt a tájékoztatást kapták, hogy saját vizsgálatot folytatnak le, amelynek máig nincs eredménye. 

Július elején írtunk arról, hogy mégis nyomoznak a recski sárlavina ügyében, mert az ügyészség hatályok kívül helyezte a rendőrség döntését és elrendelték a nyomozást. Magyar Györgyék a rendőrséget is megkeresték azt kérve, hogy a sárlavina által érintetteket tanúként hallgassák ki a nyomozás során. A rendőrség válaszában megerősítette a büntetőeljárás tényét és azt ígérték, hogy minden nyomozati cselekményről értesítik őket.

Tanúkihallgatás még nem történt, bár egy ilyen eljárás első szakaszát az adatgyűjtés teszi ki – magyarázta Balogh Szabolcs, az ügyvédi iroda munkatársa. Egyúttal azt is elmondta, hogy recski bányanyitás érdekében módosított helyi építési szabályzatában a falu felé eső részt „természetközeliként megőrzendőként” jelölték meg, ezért ott nem lehetett volna kivágni a fákat, ledózerolni a hegyet és üzemi tevékenységet folytatni – írja a Népszava. 

Horváth László a térség fideszes országgyűlési képviselője szerint a recski kőbánya ellen hergel a baloldal. Nagy Sándor recski polgármestere szerint a Máltai elkezdte a munkát és elkezdték a felmérésket is. A Kékesonline arról számolt be, hogy Kasztrófavédelem és az Építésügyi Hatóság együttműködésben a károk felmérését végzi. Az ügyvéd szerint felelőség tologatása és elkenése folyik, a sértetteket semmibe se veszik. 

(Kiemelt képünkön: Recsk a sárlavina után. Fotó: Sztojka Attila Roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos Facebook oldala)

Péntek éjszaka már nagyrészt derült vagy gyengén felhős idő várható, de a délkeleti határ közelében még ekkor is előfordulhatnak felhősebb körzetek.

Karsai Dániel levélben fordult Sulyok Tamás köztársasági elnökhöz, melyben azt kérte, az államfő tegyen nyilatkozatot arról, hogy kegyelemben részesíti azokat, akik segítenek a gyógyíthatatlan halálos betegségben szenvedők távozásában.