Gyurta Dániel nagykövet lett, Vitézy Dávid hivatalosan is távozott a posztjáról

A köztársasági elnök két nagykövetet kinevezett, egyet felmentett. Novák Katalin határozatai már jóval korábban megszülettek, de csak most jelentek meg a Magyar Közlönyben.

2022. november 23., 07:48

Szerző:

Az államfő Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter előterjesztésére – érdemei elismerése mellett – felmentette Pintér Attila rendkívüli és meghatalmazott nagykövetetet a belgrádi nagykövetség vezetésére kapott megbízása alól – írja a 24.hu.

Novák Katalin ugyanakkor – szintén a külügyminiszter javaslatára – Bán Jankának rendkívüli követi és meghatalmazott miniszteri rangot, Gyurta Dánielnek rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti rangot adományozott.

A köztársasági elnök Orbán Viktor javaslatára megállapította, hogy Vitézy Dávidnak, a Technológiai és Ipari Minisztérium államtitkárának e megbízatása – lemondására tekintettel – 2022. november 21-ei hatállyal megszűnt.

(Kiemelt kép: Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége elnöke, Deutsch Tamás, a Sportegyesületek Országos Szövetsége elnöke, fideszes európai parlamenti képviselő, Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri főtanácsadója, Szvoboda László, a kivitelező Spektakulart Kft. ügyvezetője és Lugossy Norbert, a Magyar Kosárlabda Archívum Alapítvány kurátora (b-j) átvágja a nemzeti színű szalagot a Magyar Kosárlabda Múzeum avatásán a szövetség székházában 2022. október 28-án. MTI/Szigetváry Zsolt)

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.