Tetszhalott állapotba kerültek a Gyurcsány-család cégei, de a volt miniszterelnök vagyona és jövedelme még így is jelentős

2020. június 1., 10:54

Szerző:

Sok más vállalkozáshoz hasonlóan a Gyurcsány-család tulajdonában lévő két cég is közzétette beszámolóját a 2019-es évről. A számok pedig azt mutatják, hogy már nem a céges üzleti tevékenység a hangsúlyos az életükben, ami minden bizonnyal összefüggésben van az aktívabb politikai szerepvállalással - írta az mfor.hu.

A Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára tulajdonában lévő Altus Befektetési Zrt. adózott eredménye negatív lett (-12,699 millió forint) az egy évvel korábbi – igaz, acélosnak nem nevezhető – 1,75 milliós pozitív eredmény után. Szintén a mérsékelt üzletvitel jele, hogy a saját tőke egy év leforgása alatt 52,3 millió forintról 15,3 millióra csökkent, amely az adózott eredmény változása mellett az eredménytartalék 22,5 milliós apadására vezethető vissza. Erre szükség volt, mert a cég értékesítési árbevétele 33 millió forinttal esett vissza: tavaly mindössze 340 ezer forintot könyveltek el ezen a soron.

A gazdasági hírportál szerint az Altus Befektetési Zrt. lényegében tetszhalott állapotba került.

A családi vagyonkezeléssel foglalkozik a másik cég, az Altus Portfolió Kft., amelynek Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök a tulajdonosa. E cég adózott eredménye 9,685 millió forint volt tavaly, ami egyértelműen jobb, mint az egy évvel korábbi -56 millió forint volt. Ahhoz képest viszont, hogy 2016-ban még 1,3 milliárd forintot mutattak ki, a tavalyi eredmény már szinte észrevehetetlen.

Ha összeadjuk a két cég teljesítményét, azt kapjuk, hogy a családi érdekeltségek saját tőkéje 103,5 millióról 76,2 millióra apadt egy év alatt. Ezen belül az adózott eredmény javult (-54,2 millióról -3,014 millióra), de még így is mínuszos. Még egy érdekesség: a két cég együttesen 461 ezer forint társaságiadó-fizetési kötelezettségről vallott.

Gyurcsány Ferenc legutóbbi, idén január végén leadott vagyonnyilatkozata szerint árfolyamértéken 734,7 millió forint megtakarítása volt értékpapírokban, de például feltüntette – erre utaltunk cikkünkben -, hogy az Altus Portfólió Kft.-ből kivett 238,3 millió forintot. Ennek tudható be, hogy az amúgy visszafogottan működő cég mérlegfőösszege 159 millió forintra csökkent a korábbi több mint 370 millióról.

 

Tegnap 12:53

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.