A gyermekvédelmi dolgozóknak nyilatkozniuk kell a magánéletük minden apró részletéről és a vagyonukról is

Kifogástalan életvitelt várnak el a gyermekvédelmi dolgozóktól, ezért nyilatkoziuk kell arról is, mióta élnek együtt az élettársukkal vagy hogy mely szórakozóhelyekre járnak el és milyen gyakran.

2024. június 21., 10:13

Szerző:

Mióta él együtt az élettársával? Mi a hobbija? Milyen szórakozóhelyre és hányszor jár egy héten? – ilyen és ehhez hasonló személyes kérdésekre kell válaszolnia a gyermekvédelmi dolgozóknak a kifogástalan életvitelük ellenőrzésekor – számol be róla a Telex

A gyermekvédelmi dolgozók felháborítónak tartják a kérdéseket

A gyerekotthonok vezetőinek átvilágítását a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) és a Belügyminisztérium végzi el, a hvg.hu szerint egy kormányhatározat 1,7 milliárd forintot utalt ki arra, hogy a gyermekvédelmi intézményekben vezetőként és szakmai munkakörben foglalkoztatottak pszichológiai alkalmassági vizsgálata és „kifogástalan életvitelének” ellenőrzése megtörténjen. A pénzből körülbelül 1,4 milliárd forint a bérekre megy.

Amint arról a 168.hu is beszámolt, a gyermekvédelmi dolgozók átvilágításának részleteit a legújabb gyermekvédelmi törvénycsomag rögzíti, amit a kormány képviselői idén áprilisban nyújtottak be a parlamentnek, és júniusban fogadta el az Országgyűlés.

A gyermekvédelmi szakdolgozóknak ez alapján nyilatkozniuk kell a kifogástalan életvitelükről. A Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete Facebook-oldalán azt írta: vannak, akik már megkapták az adatlapot, mások ezen a héten vehetik kézbe. Vannak, akik  az adatlap kérdései után engedetlenségre készülnek, és a nagy nyilvánosságtól sem riadnak vissza, hogy érdemi beszélgetést kezdeményezzenek a témáról. 

A kitöltendő nyilatkozatot a Telexhez ez olvasójuk juttatta el. Mint írja: felháborították a kérdések. Ő még próbaidőn van, de attól fél, ha nem tölti ki az adatlapot, ki fogják rúgni a munkahelyéről.

Köves Ferenc, a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetének elnöke a Népszavának megerősítette, nekik többen jelezték, hogy akár az engedetlenségtől sem riadnak vissza, és elmondanák a nyilvánosság előtt, hogy milyen valódi megoldásokra lenne szükség a gyerekek védelme és az ágazatban dolgozók munkakörülményeinek javítása érdekében. Köves szerint a kérdőív csak arra alkalmas, hogy vegzálják vele a dolgozókat, szakmai tartalom nincs mögötte.

A gyermekvédelmi szakellátásban dolgozók kifogástalan életvitelét évente legfeljebb egyszer lehet ellenőrizni. Soron kívüli ellenőrzésre is lesz lehetőség, de csak abban az esetben, ha a munkáltató alapos okkal feltételezi, hogy kifogásolható a munkavállaló életvitele.


De mit is jelent a kifogástalan életvitel? A munkavállalónak egy adatlapot kell kitöltenie, ahol például rákérdeznek arra, van-e hatósági bizonyítványa, kitüntetése, folyamatban lévő fegyelmi eljárása, milyen gazdasági érdekeltsége van és mennyi a jövedelme.

A kifogástalan életvitelt a Nemzeti Védelmi Szolgálat ellenőrzi. Ez a rendőrségi szerv belső bűnmegelőzési és bűnfelderítési feladatokat lát el, megbízhatósági vizsgálatokat végez. Az NVSZ feladatai közé tartozik például azoknak az egészségügyi dolgozóknak a kiszűrése, akik kenőpénzt fogadnak el vagy várnak el kezelésért cserébe.

A jogász szerint is problémás a kérdések egy része

„Nem ördögtől való a gondolat, hogy a pszichológiai alkalmasság mellett a kifogástalan életvitel is alkalmazási feltétel legyen a gyermekvédelmi szakemberek esetében” – mondta Sziklai Tamás jogász, a Demokratikus Jogállamért Egyesület elnökségi tagja.

Nem példa nélküli, hogy egy munkahelyen ellenőrzik a munkavállalók kifogástalan életvitelét. Például így van ez a rendőrségi dolgozók esetében is, több hivatali munkakörben szigorú feltételekhez kötik a pályaalkalmasságot. A rendőröknek nem csak felvételük idején kell kitölteniük egy adatlapot, később is bármikor ellenőrizhetik az életvitelüket.

A jogász szerint más kérdés, hogy a gyermekvédelmi szakemberek esetében mit és hogyan lehet szűrni a szigorúbb ellenőrzéssel. Sziklai Tamás szerint itt fontos a szakember megnevezés, ugyanis ezek a rendelkezések a szakmai munkakörben foglalkoztatottakra vonatkoznak, tehát például a gyermekvédelmi intézményekben dolgozó takarítókat nem lehet majd kötelezni az életvitelük ellenőrzésére.

Sziklai Tamás azt viszont nem érti, mi köze van a kifogástalan életvitelhez a jelentkező gazdasági érdekeltségeinek és jövedelmi, vagyoni viszonyainak.

Az adatlap V. és VI. pontja ezekre is rákérdez. „Én ezeket nem érzem idevalónak, azt gondolom, inkább lehetnek adekvátok azok a kérdések, amik a munkavállaló környezetét mérik fel, mint amik a vagyoni helyzetét” – mondta Sziklai Tamás.

Miután a kifogástalan életvitel ellenőrzése az alkalmazás feltétele lesz, mindenkinek kötelező kitöltenie az adatlapot. A tervezet világosan fogalmaz: azt a munkavállalót, aki nem tölti ki a nyilatkozatot, nem lehet alkalmazni.

Sziklai Tamás szerint az ellenőrzés menete úgy fog kinézni, hogy ha a nyilatkozat alapján, vagy egy ellenőrzéskor az derül ki, valakinek kifogásolható az életvitele, akkor a munkaadó személyesen beszélget el vele. Itt még a munkaadónak lesz egy mérlegelési jogköre, eldöntheti, valóban fennáll-e a kifogásolt életvitel. Ha fennáll, és ezt ellenőrizték, akkor meg kell szüntetnie a munkavállaló munkaviszonyát. Ebben az esetben a munkavállaló végkielégítést sem kaphat.

Sziklai Tamás szerint ezzel nagyon szubjektív lesz az értékelés menete, és lényegében a munkáltatótól fog függeni a kifogástalan életvitel megítélése.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)