Így szűri ki az állam a pedofil intézményvezetőket: valóban ez jelenti a vesztüket?

Egy ötszáz kérdésből álló teszt és a nemi életet is firtató beszélgetés során szűrné ki az állam a pedofil gyermekvédelmi intézményvezetőket.

2024. május 23., 11:08

Szerző:

Kiderült, hogyan szűrné ki a pedofil gyermekvédelmi intézményvezetőket az állam, melyről a Népszava számolt be részletesen. Mint arról korábban a 168.hu is megírta, a gyermekvédelmi intézményvezetők pszichológiai alkalmassági vizsgálatát nem sokkal a bicskei pedofilügy, a kegyelmi botrány nyomán rendelte el a kormányzat, hogy enyhítse a politikai károkat, ám a döntést és az eljárást erős fenntartásokkal fogadta a szakma. A Népszava például megírta egy érintett vezető beszámolója alapján, hogy a tavasszal indult vizsgálatok első fordulójában főként vezetői kompetenciákkal kapcsolatos teszteket írtak az érintettek. A második forduló már másról szólt.

A lapnak nyilatkozó intézményvezető elmondta, hogy a második forduló a Belügyminisztériumban volt, ahol először egy 500 kérdéses kérdőívet töltöttek ki, amiben többek között arra kellett igaz-hamis választ adni,

hogy fél-e a sötétben, lenne- e könyvtáros, vagy vadász, előfordul-e, hogy nyom a halántéka vagy szúr a feje, illetve egyedülálló, vagy párkapcsolatban él.

Az elmondottak alapján az alapvetően pszichiátriai betegségek, tünetek beazonosítására szolgáló, például a fegyveres-rendvédelmi területen használt úgynevezett MMPI (Minnesota Multiphasic Personality Inventory) tesztet tölthették ki. A lapunknak nyilatkozó intézményvezető megjegyezte: sok tájékoztatást ugyan nem kaptak, de annyit elmondtak nekik a vizsgálat előtt, hogy a tesztből azt szűrik le a pszichológusok, mennyire eltérő az átlagtól a személyiségük.

A vizsgálat itt nem ért véget, hiszen a teszt kitöltése után egy klinikai szakpszichológus előtt jelentek meg az érintettek, aki a kiértékelt kérdőívvel várta őket. Beszéltek az intézményvezető magánéletéről és szakmai életútjáról, de a pszichológus rákérdezett arra is, hogy töltött-e le pedofil tartalmú videókat, esetleg nézegetett-e ilyen témájú képeket. A pszichológus azt is hozzátette: bátran és őszintén válaszolhat ezekre a kérdésekre, mert ami ott elhangzik, az köztük marad. Ez utóbbi meglepő – írja a Népszava –, hiszen a teszt célja épp az, hogy kiszűrjék és eltávolítsák a pedofil hajlamú dolgozókat.

A beszélgetés során amúgy szóba került a résztvevő párkapcsolata is, illetve arra is kíváncsi volt a vizsgálatot végző szakember, hogy homo-vagy heteroszexuális. Megkérdezte,

találkozott-e a gyermekvédelemben szexuális abúzussal, dolgozó és nevelt között kialakult szerelmi viszonnyal, illetve ha igen, miként kezelték ezeket az eseteket.

Az MMPI teszttel összefüggésben a Népszava megkereste Hoyer Mária klinikai és addiktológiai szakpszichológust, aki elmondta, egy amerikai találmányról van szó, alapvetően jó személyiségteszt, sok kutatásban alaptesztként használják klinikus szakemberek. Általános képet ad a személyiségről, de csak más tesztekkel együtt, diagnosztikai kérdésekkel kiegészítve ad pontosabb képet. Példaként elmondta, hogy az MMPI-n adott válaszok alapján például kiderülhet, hogy magasabb a depressziós szintje a vizsgált páciensnek. Ha ezt több más vizsgálat is megerősíti, akkor nagy valószínűséggel kimondható a diagnózis. Megjegyezte: minden ilyen esetben illik felajánlani a segítséget, ez az etikája a klinikai pszichológiának. Hoyer Mária kijelentette: egy teszt alapján semmilyen véleményt nem lehet, nem szabad és nem is szoktak mondani a szakemberek.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Karl-Josef Hildenbrand / DPA / AFP)

07:16

A választás után még valamivel több mint három hetük van az önkormányzati, nemzetiségi és európai parlamenti (EP-) választáson induló jelölteknek és jelölőszervezeteknek arra, hogy eltávolítsák a kampány időszakában a közterületeken elhelyezett plakátjaikat.

Tegnap 11:25

Nem csak nálunk volt dupla választás, de minden összevetésben a magyarok költötték a legtöbbet politikai kampányra január óta. A főpolgármester-jelöltek közül a végül visszalépő Szentkirályi Alexandra költötte a legtöbbet. Döbbenetes pénzt költöttek a pártok, vagyis inkább a kormánypártok az online kampány során. Az ellenzék a fasorban sincs.