Romokban a gyermekvédelem: így segítené az elhagyott csecsemőket az SOS Gyermekfalvak

Óriási bajban van a gyermekvédelem, rengeteg nevelőszülő hiányzik a rendszerből. 

2024. október 8., 09:24

Szerző:

A gyermekvédelem képtelen lépést tartani a kórházban hagyott újszülöttekkel, jelenleg mintegy 2000 nevelőszülő hiányzik a rendszerből. Mindez azt is jelenti, hogy megközelítőleg 300 csecsemő az első hónapjait kórházban kénytelen tölteni, még akkor is, ha egészséges, mert nincs hova kiadni őket – írja a Népszava. 

Egyik intézményből a másikba 

A portál cikke szerint a kicsiket gyakran egyik intézményből küldik át a másikba, hogy valahogy bent tudják őket tartani. Egy volt vidéki kórházigazgató elmondása szerint annyira sok az elhagyott kisbaba, hogy mostanra már intézményesült a „trükközés” a kórházakban. A kórházak ugyanis betegként látják el az egészséges gyermeket, ami nyilvánvalóan pluszfeladatot ad az intézménynek, közben pedig drámai hatással van a kicsikre is, akik sok esetben valójában nem is szorulnak egészségügyi ellátásra. 

Egy pici babánál mindig lehet találni valamilyen betegséget, sárgaság, nátha, egyéb, így az ellátásukat egy darabig maga a társadalombiztosítás finanszírozza 

– magyarázta az egykori kórház igazgató. A lap az ügy kapcsán egyébként felkereste az Országos Kórházi Főigazgatóságot is, ám ők röviden csak annyit közöltek, a kórházakban hagyott gyermekek ellátását, gondozását mindenütt az adott intézmény finanszírozza, ez az összeg a gyermekvédelemért felelős hatóságokkal való elszámolás részét képezi.

Babaotthont hoztak létre 

A miskolci Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei központi kórházban már olyan sok az elhagyott kisbaba, hogy – az országban egyedüliként – létrehoztak egy, a csecsemőosztályt tehermentesítő babaotthont, ahol jelenleg több mint 40 csecsemő ellátása zajlik. 

Kampány indult 

Mindezek hatására az SOS Gyermekfalvak minden eddiginél nagyobb nevelőszülői kampányt indított a napokban. A szervezet friss kampányfilmjében egy nevelőszülő, Nagyné Grámán Ágnes is megszólalt, aki szerint a helyzet tarthatatlan, azok a gyerekek pedig akik így kezdik az életüket, megtanulna inkább nem sírni. 

A kisbaba fekszik bent az inkubátorban, vagy a kiságyban, nincs, aki odamenjen hozzá, majd, amikor elkezd sírni, a szobában levő anyuka, aki ott van a saját gyerekével, megsajnálja, ő veszi fel, hogy egy picit megnyugtassa, mert olyan kevés nővér van. Azok a kisbabák, akik így kezdik az életüket, megtanulnak inkább nem sírni

– magyarázta. 

A gyermekvédelem megbukott 

Amint azt lapunk is megírta az, hogy egészséges csecsemők is több hónapot töltenek kórházba nem felel meg az előírásoknak. A vonatkozó szabályok szerint ugyanis „a gyermek átmeneti gondozását és otthont nyújtó ellátását elsősorban befogadó szülőnél kell biztosítani”, ettől csak akkor lehet eltérni, „ha a gyermek tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos, vagy a testvéreket nem lehet együttesen a befogadó szülőnél elhelyezni vagy más okból szükséges az intézményes elhelyezés”. A törvény szerint befogadó szülő lehet helyettes- vagy nevelőszülő. Azt, hogy ezt nem sikerül teljesíteni, azzal magyarázható: az ágazatban dolgozók évek óta hiába kérnek tisztességes fizetést, emiatt régóta nincs elég nevelőszülő, ráadásul a kormányzat mostani, „gyermekvédelminek” nevezett ellenőrzései, vegzálásai hatására pedig még kevesebben vállalják ezt a hivatást, sorra hagyják el a szakmát. Ahhoz, hogy minden 12 éven aluli, állami gondoskodásban lévő gyerek családban élhessen, még legalább 2000 nevelőszülőre lenne szükség. Ám számuk nemhogy nőne, még csökken is. Az eddig dolgozó 5887 nevelőszülő közül az augusztusi adatok alapján 113-an már biztosan felhagynak hivatásukkal a kifogástalan életvitel ellenőrzése miatt. Ezt a szakma által erősen bírált vizsgálatot a kegyelmi botrány miatti politikai károk mérséklése miatt vezette be a kormány. A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság fenntartásában lévő intézményekben sem jobb a helyzet. Ott 4241-en dolgoztak, közülük 137-en tagadták meg a magánéletükben is vájkáló, kifogástalan életviteli adatlap kitöltését. 

Az érintés hiánya

„A kórház biztosan mindent megtesz a kisbabák fizikai biztonságáért és az egészségi állapotukért, de a többi nem is az ő dolguk. Rendkívül súlyos gyermekjogi vétek, hogy csak azért hagynak kórházakban elhagyott babákat, mert nem tudnak másutt gondoskodni róluk” – mondta korábban Szilvási Léna, az SOS Gyermekfalvak szakmai vezetője, továbbá hozzátette: 

Az érzelmi, értelmi fejlődésükre hatással lesz az érintés, ölelés hiánya, az újszülötteknek ezekre szükségük van az idegrendszeri érési folyamatok egészséges fejlődése miatt. Még 24 óra is számít a neuronok, idegpályák épülésében. Ami ezekkel a kisbabákkal történik, nagyon fájdalmas és egyáltalán nem európai megoldás.

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)