Gyermekjogi Civil Koalíció: a miniszteri méltánylás sérti az emberi méltósághoz való és a tisztességes eljáráshoz való jogot

2020. november 30., 21:35

Szerző:

A koalíció nem ért egyet az örökbefogadással kapcsolatos törvényjavaslattal. 

Az Országgyűlés elé benyújtott, örökbefogadással kapcsolatos törvényjavaslattal kapcsolatban fogalmazta meg álláspontját a Gyermekjogi Civil Koalíció. Ha a javaslatot elfogadják, akkor az egyedülállóknak nehéz, szinte lehetetlen lenne gyermeket örökbefogadni. Az egyedülállók csak különös méltánylást igénylő esetben vehetnek magukhoz gyermeket, amit a családpolitikáért felelős miniszter, azaz Novák Katalin adhat. Ezzel azonban a Gyermekjogi Civil Koalíció nem ért egyet. 

„Továbbra is fenntartjuk, hogy az örökbeadások során a szakemberek soha nem az örökbefogadó szülőknek keresnek gyermeket, hanem az adott gyermek egyéni szükségleteihez igazodó és az ő örökbefogadására leginkább alkalmas személyt, családot igyekeznek kiválasztani.” – írja a koalíció. 

Hozzátették, hogy “a gyermekek elsőbbséget élvező legfőbb (mindenek felett álló) érdekeit védelmezni kell valamennyi velük kapcsolatos eljárásban, az örökbefogadás iránti kérelmek elbírálása esetén sem történhet diszkrimináció lehetőségét magában hordozó elemmel átitatva”. Szerintük az, hogy a miniszter egyéni mérlegelésén nyugvó előzetes engedélye szükséges az egyéni örökbefogadók alkalmasságának megállapításához, sérti az emberi méltósághoz való és a tisztességes eljáráshoz való jogot, mert annak szakmai és törvényi garanciái egyelőre nincsenek kidolgozva.

A koalíció szerint 2019-ben 1052 gyermek örökbefogadása valósult meg, ebből 71 esetben volt az örökbefogadó egyedülálló​. 

  

 

Megtörni látszik a kutasok ellenállása? Hétfő kora délutáni hatállyal a Mol az összes töltőállomásán 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát, vagyis – nagykereskedelmi árváltozás híján – az árrését. 

A Szabad Európa kiperelte az autópálya-koncessziós szerződés mellékleteit, és kiderült, hogy 15-17 ezer milliárd forintba kerülhet az adófizetőknek az, hogy a kormány kiszervezte a hazai gyorsforgalmiút-hálózat nagy részét. Az üzletet elnyerő hét magántőkealapról kiderült, hogy négy Szíjj László, három pedig Mészáros Lőrinc kormányközeli üzletember százszázalékos tulajdonában van – írja a lap.

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.