Drámai: hatalmas az éhező gyermekek száma Magyarországon

Mintegy 200 ezer gyermek szorul étkeztetési támogatásra ma Magyarországon. A nyári szünet ideje az ő számukra a fokozott létbizonytalanságot hozza el.

2023. június 16., 13:36

Szerző:

Az élelmiszerszegénység már a korábbi években is komoly probléma volt a leszakadó térségekben, mindezt csak mélyíti az élelmiszer-infláció. Ennek következtében az éhezők száma akár meg is duplázódhat – figyelmeztet a Gyermekétkeztetési Alapítvány.

A három évtizede működő alapítvány évközben is támogatja a nélkülöző gyermekeket, de a nyári leállás ideje kiemelten fontos a tevékenységük. Legutóbbi jótékonysági akciójukkal 200 élelmiszer-csomagot juttatnak el oda, ahol a legnagyobb szükség van rá az iskolai étkeztetés nyári leállása miatt. Minden egyes csomag egy egész heti ebédet jelent egy család számára.

„A nyári szünet különösen megnehezíti a rászoruló gyermekek életét. Míg az iskolában hozzájutnak az ebédhez és tízóraihoz, ez nyáron megszűnik. Ez komoly terhet ró a családokra, sokan nincsenek is rá felkészülve. Ezért a következő időszakban 200 élelmiszer-csomagot készítünk el, hogy segítsünk ezeknek a családoknak. Ezek a csomagok tartós élelmiszereket tartalmaznak. Átlagosan 5-600 gyermek és szüleik egyheti ebédjét fedezik. A jelenlegi cél, hogy legalább 10 településre eljussunk. Sok kicsi sokra megy alapon, mindig nagyon örülünk a támogatóknak: legyen szó akár pénzadományról, akár étel felajánlásról. A támogatások nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy folytathassuk ezt a fontos vállalást” – nyilatkozta az alapítvány elnöke a piacesprofit.hu-nak.

„A jelenlegi időszakban, a nyári feladatok mellett az iskolakezdés előkészítése áll a fókuszunkban. Az étkeztetés mellett a tanszerek és egyéb szükséges eszközök beszerzését is segíteni szeretnénk. Decemberben pedig azokat a gyerekeket ajándékozzuk meg Mikulás-csomaggal, és személyre szóló karácsonyi ajándékokkal, akik egyébként semmit sem kapnának” – tette hozzá Fekete Csaba.

(Kiemlet kép: Gyermekétkeztetési Alapítvány Facebook oldala)