Borzalmasan nagy összeget ajánlott fel Németország kormánya a világ éhezőinek

880 millió eurót ajánlottak fel erre a célra, miután az élelmiszerár-robbanás és az ukrajnai háború is milliókat fenyeget éhezéssel a világon.

2022. augusztus 1., 18:22

Szerző:

Németország 880 millió euróval támogatja az éhínség elleni küzdelemben azokat az országokat, amelyeket súlyosan érintenek az Ukrajna elleni orosz háború következményei - jelentette be a német gazdasági együttműködési és fejlesztési minisztérium egyik szóvivője hétfőn Berlinben.

A 880 millió eurós (352,6 milliárd forint) összeg egy részét az a 430 millió euró teszi ki, amelyet Olaf Scholz német kancellár a világ iparilag legfejlettebb országai (G7) februári találkozóján ajánlott fel erre a célra.

A német Funke médiacsoport újságjai arról is beszámoltak, hogy a fennmaradó részt, azaz 450 millió eurót a német kormány a hazai pótköltségvetésből finanszírozza.

A szóvivő szerint az összegből elsősorban a Száhel-övezet országait, az északkelet-afrikai országokat és a Közel-Kelet szegény országait támogatják majd.

(Kiemelt kép: Élelmiszersegélyért sorban állók a dél-szudáni Gumurukban, 2020 novemberében. Fotó: Simon Wohlfahrt / AFP)

Moszkva és Phenjan közt átfogó katonai együttműködés kezd kialakulni: Észak-Korea nagy mennyiségű lőszerrel támogatja az orosz haderő Ukrajna elleni háborúját, Oroszország pedig védelmi szövetséget kötött az ázsiai állammal és elkezdett nekik korszerű haditechnikai vívmányokat szállítani. Mindeközben videófelvételek bizonyítják, hogy észak-koreai katonák vannak Oroszországban.

A lengyel jobboldali párt, a PiS tavaly kiesett a hatalomból, így az elérése is jelentősen csökkent. A párt azonban most egy huszáros mozdulattal – konkrétan Mészáros Lőrinc segítségével – szerezne magának nyilvánosságot.