Gurmai Zita: A Momentum vért akart látni Zuglóban

Az alulmarad MSZP-s képviselőjelölt Fiala János műsorában kitartott amellett, hogy Tóth Csaba ellen lejárató kampányt folytattak. 

2021. október 5., 10:56

Szerző:

A Keljfeljancsi keddi adásában Fiala János vendége volt Gurmai Zita, az MSZP országos elnökségének alelnöke, aki Komárom 1-es választókerületében indult pártja, az MSZP, illetve a Párbeszéd, az LMP, a Momentum és az Új Kezdet nevű párt támogatásával. Gurmai végül 2152 szavazattal alulmaradt a DK-s Konczer Erikkel szemben, aki a Liberálisok és a Jobbik támogatásával 4299 szavazatot söpört be.

Fiala János kérdésre, hogy miként élte meg a vereséget, Gurmai arról beszélt, eleve azért indul Komáromban, mert az eredeti szocialista jelölt visszalépett az indulástól. Mindenképpen szeretett volna egyéniben indulni, bár eredetileg nem volt konkrét elképzelése arról, hogy hol. Mint mondta, a politikában vannak örömök és szomorúbb pillanatok is – munkatársaival néhány perc alatt megbeszélte a helyzetet, „ejtett néhány könnycseppet", de mivel szerinte fontosabb most a kormányváltás, arra fog koncentrálni a továbbiakban.

A beszélgetésből kiderült, hogy eredetileg Gurmai támogatottságáról nem készült felmérés, a bizalmat a helyi pártszervezetektől kapta.

A politikus el is ismerte, hogy a választókerületben „gyüttmentnek" számított, de kitelepülésekkel és kérdőívekkel igyekezett megismerni a hely problémákat.

Pártja kutatásaira hivatkozva úgy vélte, hogy a választókerület az ellenzék számára nyerhetőek közé tartozik.

A tatabányai ellenzéki szakadásról Gurmai Zita elmondta, hogy tavaly a polgármester megvált az alpolgármesterétől, aki egyben az MSZP megyei elnöke is volt. Ahogy a politikus fogalmazott, a feszültség oka az volt, hogy két dudás nem fér meg egy csárdában – két közgazdász végzettségű szereplő nem tudott megállapodni a gazdálkodásról. Szerinte ez nem volt elegáns lépés a polgármestertől, aki később mindkét jelöltet támogatta az előválasztáson. 

Szóba került az is, hogy a Demokratikus Koalíció kiválásakor Gurmai miért maradt az MSZP tagja, amire a politikus azt felelte, hogy

Gyurcsány Ferenc mindent megkapott a közösségtől, azután becsapta a pártot,

amely nem tudta elfogadni ezt a vállalatvezetői stílust, ami a DK működésében látható – ezzel szemben az MSZP egy demokratikus párt.

Annak ellenére, hogy az előválasztáson nem sikerült győznie, Gurmai Zita továbbra is kampányol, Fiala János meg is jegyezte, hogy nem úgy néz ki, mint aki kikapott, hanem éppen ellenkezőleg. Gurmai a stúdióban is lelkesen kampányolt Karácsony Gergely mellett, aki szerinte az egyetlen, aki meg tudja valósítani az MSZP elképzeléseit. Mivel azonban nem nyert, csak listáról kerülhet be az Országgyűlésbe, az esetleges listás hely azonban szerinte most nem időszerű kérdés, ő most mindent Orbán Viktor leváltásának rendel alá. Kiderült az is, hogy  ezt a gondolkodásmódot azért is engedheti meg magának, mert egzisztenciálisan nem függ a pártjától, ahogy fogalmazott, „Horn Gyula-tanítvány”, aki inkább mozgalmár, és van „rendes” munkája is, ahonnan minden hónapban fizetést kap.  

Fiala számon kérte Gurmain, hogy miért nem tett semmit Szakács László kizárása ellen. A politikus erre azt mondta, Szakács kiváló kvalitású politikus, majd Molnár Gyula kizárásáról beszélt. Molnárt azért zárták ki, mert jelezte, hogy a DK frakciójába ülne be a választás után. Szakács esetére visszatérve Gurmai azt mondta, a párt egykori elnökhelyettese az MSZP tudta nélkül kezdeményezett tárgyalást a DK-val.

Fiala szerint az MSZP mintha nem bánta volna, hogy Tóth Csabát támadják és plakátjait besározzák, Gurmai ugyanakkor ragaszkodott ahhoz az álláspontjához, hogy

a Tóth elleni kampány lejáratás volt, mert a Momentum „vért akart látni”,

de az ártatlanság vélelme Tóth Csabát is megilleti. Mint mondta, kíváncsi lesz, hogy a Momentum által támogatott győztes Hadházy Ákos Tóth Csabához képest mennyi munkát fog elvégezni Zuglóban. Arra a kérdésre, hogy Tóth Csaba maradhat-e a történtek után az MSZP elnökségi tagja és zuglói elnöke, Gurmai Zita megismételte, hogy Zuglóban lejáratás volt. 

A teljes beszélgetést itt lehet visszanézni: 

(Fiala János élő műsora minden hétköznap 6 óra 51 perctől online látható és hallható a 168 weboldalán, Facebook-oldalán, illetve YouTube-csatornáján. A szerdai adás vendége Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, az ellenzéki összefogás zuglói képviselő-jelöltje lesz. A műsorhoz – és Fiala Jánoshoz – az adás alatt önök is hozzászólhatnak a 06 1 700 1242-es telefonszámon. Kiemelt kép: Gurmai Zita, az MSZP vezérszónoka felszólal az egyetemi modellváltásról szóló törvényjavaslatok együttes vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. április 9-én. MTI/Bruzák Noémi)