Molnár Gyulát 25 perc alatt kirakták az MSZP-ből

Az indoklás szerint a párt korábbi elnöke „súlyosan megsértette az MSZP integritását és a kongresszus által elfogadott stratégiáját", amikor „személyes döntést hozott, és a DK-frakciót választotta". 

2021. június 24., 17:12

Szerző:

A párt fegyelmi testülete kizárta az MSZP-ből Molnár Gyulát, közölte a politikus a Facebook-oldalán. Bár a szervezet hivatalosan nem kommentálta a döntést, úgy tudni, hogy a két társelnök közös levélben azzal indokolta a kizárást, hogy Molnár „súlyosan megsértette az MSZP integritását és a kongresszus által elfogadott stratégiáját", amikor „személyes döntést hozott, és a DK-frakciót választotta".

Molnár 1994 és 2010 között, majd 2018-tól ismét az MSZP országgyűlési képviselője volt, 2016 és 2018 között pedig pártelnökként tevékenykedett – írta az MTI. 

„Több mint 30 év után egy 25 perces etikai bizottsági ülés vetett véget az MSZP-ben viselt tagságomnak. A döntést a sajtóból tudtam meg, a határozatot, az indoklást még mindig nem láttam”

– írta a Facebook-oldalán Molnár Gyula, a párt korábbi elnöke. Korábban a 168-on is beszámoltunk arról, hogy felfüggesztették a párttagságát. akkor azt írtuk az ügyről: nem az egykori szocialista elnök tette le a voksát a Demokratikus Koalíció mellett, hanem az előválasztásokat megelőző taktikai lépések „áldozata”, pontosabban a bonyolult támogatási és visszaléptetési háló egy csomópontja lett. Mindazok után, hogy Tóth Bertalan maga egyezett bele, és írta alá Molnár Gyula DK-s indulását. Meglepő ugyanakkor az MSZP elnökségének karakán kiállása bő két héttel Tóth Bertalan megállapodását követően.

Az ügy akkor robbant ki, amikor Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) miniszterelnök-jelöltje bejelentette, hogy a DK Molnár Gyulát támogatja Budapest 18. választókerületében, Budafokon és Újbudán. Ha a politikus jövő tavasszal bejut a parlamentbe, MSZP-s létére a DK frakciójába fog beülni.

 „Akart a fene DK-s lenni” 

A Telex összefoglalója szerint Dobrev Klára bejelentése verte ki a biztosítékot az MSZP-nél. Harangozó Tamás, az MSZP országgyűlési képviselője már aznap jelezte, hogy szerinte ezzel Molnár Gyula pályafutása véget ért az MSZP-ben, majd 16-án egy pártközleményben közölte az MSZP, hogy egyhangú határozatot hoztak Molnár Gyula párttagságának felfüggesztéséről.

Tóth Bertalan MSZP-elnök még aznap arról beszélt, hogy Molnár maga döntött úgy, hogy a DK jelöltje, illetve bejutás esetén frakciótagja lesz.

Molnár szerint viszont erről szó sincs: az „Akart a fene DK-s lenni” instant klasszikussá váló felütéssel kezdődő nyilatkozatában azt mondta, esze ágában nem volt egy másik párt színeiben politizálni. Állítása szerint

az erről szóló megállapodás a két párt vezetése között köttetett, az ő megkérdezése nélkül, ő maga csak a DK-tól szerzett róla tudomást.


Molnár azt mondta, ő mindenre hajlandó az ellenzéki összefogás sikeréért, ezért a DK-frakciótagságot is elvállalta, de arról nem tudott, hogy ez az MSZP-s tagságába kerülhet, ezért a szocialisták felháborodása váratlanul érte. Álláspontja lényege, hogy parancsot teljesített, ezért meglepte, amikor – eddigi – párttársai nekiestek. Az MSZP viszont kitart amellett, hogy az általuk a DK-val kötött megállapodás nem kötelezte Molnárt arra, hogy a másik párt frakciójába ülést helyezze kilátásba.

Az MSZP Országos Etikai és Fegyelmi Ügyek Tanácsának szerdai ülésén egyhangú határozattal kizárták a párt korábbi elnökét, mert az erről kiadott körlevél szerint „súlyosan megsértette az MSZP integritását és a kongresszus által elfogadott stratégiáját”, amikor „személyes döntést hozott, és a DK-frakciót választotta”. Molnár az eltérő álláspontjáról az etikai bizottságnak is küldött egy beadványt, de a bizottság döntését a jelek szerint ez nem befolyásolta.

„Az MSZP az elmúlt néhány napban felfüggesztette, kizárta, visszahívta (megfelelő rész aláhúzandó) egyik volt pártelnökét, a párt korábbi elnökhelyettesét, egyben esélyes vidéki képviselő-jelöltjét, egy volt megyei pártelnökét és egyik platformja alelnökét. Számomra értelmezhetetlen és követhetetlen, hogy az MSZP vezető testületei mit és miért tesznek – de ezen most már eszközök nélkül segíteni nem tudok. Az ügyet a magam részéről lezártnak tekintem. Maradok az, aki voltam, baloldali, szociáldemokrata politikus. Az ügyet a nyilvánosság előtt nem fogom értelmezni, mert nem szeretnék semmilyen formában ártani a párt közösségének” – írta Molnár Gyula a Facebook-bejegyzésében.

„A fő cél pedig természetesen továbbra is ugyanaz: a Fidesz legyőzése, a NER lebontása, egy igazságos Magyarország megteremtése. Eddig hétszer győztem le a Fideszt, készen állok az újabb csatára, hogy nyolcadszor is győzzek!”

– zárul a poszt. 

Volt az MSZP elnöke is

Molnár Gyula 1994-től 2010-ig folyamatosan országgyűlési képviselő volt a budapesti 16. választókerületben szerzett mandátummal. 2002-ben a XI. kerület polgármesterévé választották, majd 2006-ban újraválasztották a tisztségre. A 2010-es választásokon sem egyéniben, sem a párt budapesti és országos listájáról nem szerzett mandátumot, így 16 év után kiesett a parlamentből.

A 2010-es önkormányzati választáson 41,50%-ot ért el, és alulmaradt a Fidesz–KDNP jelöltjével, Hoffmann Tamással szemben. Az eredményt befolyásolhatta, hogy a választás előtt közvetlenül az ügyészség meggyanúsította Lakos Imre SZDSZ-es alpolgármester mellett Molnár Gyulát egy fideszes képviselő feljelentése alapján. Molnár Gyulát végül a Kúria 2014 májusában tisztázta a hivatali visszaélés vádja alól.

A 2016. június 25-én megválasztották az MSZP elnökének. A 2018-as országgyűlési választáson a budapesti 18. választókerületben (amely Budafok-Tétényt, valamint Újbuda egy részét foglalja magában) egyéni képviselői mandátumot szerzett. Pártja országosan elért gyenge eredménye miatt lemondott pártelnöki tisztségéről.

 

(Kiemelt kép: 168 Óra archív)