Orbán Viktor elfogadta Palkovics lemondását, átalakul a kormány

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter rendkívüli sajtótájékoztatón számolt be a kormány átalakításáról. 

2022. november 14., 12:38

Szerző:

Gulyás Gergely rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be az Orbán-kormány strukturális átalakítását. A Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte, hogy önálló Energetikai Minisztériumot hoznak létre, amelynek vezetésére a miniszterelnök Lantos Csabát kérte fel. Lantos miniszteri megbízatása december elsejével kezdődik. 

Gulyás Gergely egyúttal megerősítette a korábbi sajtóhíreket, miszerint benyújtotta lemondását Palkovics László, a Technológiai és Ipari Minisztérium vezetője. Gulyás úgy fogalmazott, hogy Orbán Viktor elfogadta Palkovics lemondását, aki azzal indokolta döntését, hogy az általa vezetett minisztérium egységes portfóliót képviselt. Palkovics ennek értelmében nem támogatta egy önálló Energetikai Minisztérium létrehozását. A Technológiai és Ipari Minisztérium Palkovics lemondásával párhuzamosan megszűnik.

Az ezidáig Palkovics László által vezetett tárca feladatait szétosztották a maradó kormánytagok között. A minisztérium iparral kapcsolatos feladatait Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, közlekedési portfolióját a Lázár János vezette Építési és Beruházási Minisztérium, valamint Csák János kulturális és innovációs miniszter veszi át.

(Kiemelt kép: Palkovics László innovációs és technológiai miniszter beszédet mond a Hidrogén-technológiával a zöld jövőért című konferencián az Automotive Hungary Nemzetközi járműipari beszállítói szakkiállítás megnyitója utáni szakmai konferencián a budapesti Hungexpón 2021. november 16-án. Fotó: MTI/Kovács Tamás)