Azbesztes tetőt bontottak a diákok feje felett

A tantermekben ülő diákok feje felett bontották az azbeszttartalmú tetőt.

2022. szeptember 24., 06:18

Szerző:

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, méltatlan körülmények között indult a tanév a Gödöllői Török Ignác Gimnáziumban. Felújítják az épületet, ám a munkálatok nem fejeződtek be az iskolakezdésig, várhatóan a naptári év végéig tartanak majd. Jelenleg épp az azbeszttartalmú tetőt bontják – úgy, hogy a gyerekek bent ülnek a termekben. Az RTL birtokába került jegyzőkönyv szerint ezt az építés vezetője is elismerte, de szerinte a veszélyes anyag mennyisége minimális volt. A felújítás miatt október közepéig fűtés sem lesz az épületben.

Nincs fűtés a tantermekben, az épület egyes részeit lezárták, mégsincs online oktatás

Az épület nagy része kívül és több helyen belül is fel van állványozva, a tetőt, az ablakokat és a radiátorokat éppen cserélik. Az épület egyes részeinek lezártságát „belépni tilos” feliratú szalagok és nagy takaróponyvák jelzik. A tantestület jelentős része, az iskola vezetése és sok szülő szerint nem biztonságos így az épület, ezért próbálták elérni a tankerületnél, hogy az első hónapban online oktatás legyen, sikertelenül.

Az iskola fenntartója, a Dunakeszi Tankerületi Központ az RTL-nek azt írta, hogy a bontást végző cég hatósági engedéllyel szedte fel a tetőborítást. A légtérmérés pedig azt igazolta, hogy a levegőben nem volt egészségkárosító koncentrációjú azbeszt. A felújítást a katasztrófavédelem és a munkaügyi hatóság is vizsgálta, és az oktatási tevékenységre nézve veszélyt nem állapítottak meg.

(Kiemelt fotónk: A Török Ignác Gimnázium épülete a Petőfi Sándor utcában. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.