A magyarok nagy többsége liberális demokráciát szeretne, és nem is mi félünk legjobban a migránsoktól

2020. június 24., 09:59

Szerző:

A magyarok elsöprő többsége a liberális demokráciát támogatja egy friss felmérés szerint. A Globsec tíz középkelet-európai országban végzett kutatásából az is kiderült, hogy

nem Magyarországon rettegnek a legjobban a migrációtól.

A Politico beszámolója szerint a kutatás a liberális demokráciára, mint rendszerre volt kíváncsi. Litvániában, Lettországban, Szlovákiában és Bulgáriában a válaszadók felénél kevesebben támogatták „a rendszeres választásokat és többpártrendszert jelentő” államberendezkedést. Bulgáriában egyenesen úgy nyilatkozott a felmérésben részt vevők 45 százaléka, hogy ha egy országnak erős és határozott vezetője van, akkor az jót tesz, ha nem kell törődnie a választásokkal.

Ám Magyarországon a válaszadók négyötöde, azaz 81 százaléka a liberális demokráciát támogatja berendezkedésként.

Ennél több támogatója ennek a rendszernek csak Ausztriában van: 92 százalék. A kutatás szerint a magyar és a lengyel (66 százalék) eredmény azt mutatja, hogy a liberális demokrácia támogatottságát nem feltétlenül befolyásolja az, hogy a vizsgált országokban milyen a demokrácia állapota.

A felmérés kitért a migrációra is: míg a csehek és a szlovákok 72 százaléka vélte úgy, hogy a bevándorlók veszélyeztetik az identitásukat és az értékrendjüket, addig a magyar válaszadók esetében ez 52 százalék.

(A hvg.hu nyomán)

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.