A járművezető lesz a felelős az úton elgázolt vad miatt

Július 1-jétől úgy módosult a vadászati törvény, hogy ezentúl szinte minden esetben az autóvezető lesz a hibás vadgázolás esetén. Az ilyen jellegű károkat eddig általában a vadásztársaságok felelősségbiztosítója térítette meg.

2023. július 28., 16:59

Szerző:

A magro.hu a D.A.S. jogszervizre hivatkozva azt írta, hogy az új rendelkezés szerint nem a vadásztársaság hibája, ha egy állat megjelenik a lakott területen kívül közúton, autóúton, autópályán vagy a település belterületén. Ezt ugyanis a vad életmódjára, szokásos táplálkozási, szaporodási viselkedésére lehet visszavezetni.

Más a helyzet viszont, ha az állat a társaság tevékenysége – űzés, hajtás, lövések – miatt szalad az útra, ebben az esetben ugyanis a vadászatra jogosultat terheli a felelősség. Ezt ugyanakkor nagyon nehéz lesz bizonyítani.

Ráadásul a változtatás lehetővé teszi a vadásztársaságnak, hogy az autóvezetőtől kártérítést kérjen az elgázolt vad miatt. Ennek megfelelően a sofőrt nem csak az autóját érő anyagi kár érheti egy ilyen balesetnél, hanem az is előfordulhat, hogy még pluszban fizetnie kell a vadásztársaságnak is.

A D.A.S. azt javasolja, hogy vadgázolás esetén azonnal hívjanak rendőrt a károsultak, majd nagyon részletesen végezzék el a helyszínelést. Adjanak pontos leírást az eseményekről, készítsenek rengeteg videót és fényképet, illetve rövid időn belül vegyék fel a kapcsolatot a vadásztársasággal.

(Kiemelt kép: gímszarvasbika szarvasbőgés idején a SEFAG Zrt. Barcsi Erdészetében 2019. szeptember 19-én. Fotó: Kovács Attila / MTI)

Tegnap 15:37

Papp László, Debrecen polgármestere nem ért egyet a kormány Versenyképes Járások programjának jelenlegi formájával, ami elvonná a településektől az iparűzési adó növekményét. A fideszes polgármester szerint a gazdag városoknak támogatni kell a szegényebb települések fejlődését, de ennek van egy egészséges határa.