Galgóczi Ágnes: Már a 16-18 évesek több mint fele regisztrált az oltásra

Egy esetleges negyedik járványhullám elkerüléséért az a legfontosabb, hogy a lehető legtöbben kapjanak védőoltást – mondta az NNK járványügyi osztályvezetője

2021. május 16., 12:42

Szerző:

A 16-18 évesek több mint 50 százaléka regisztrált a koronavírus-elleni vakcinára. Már el is kezdődött a korcsoport beoltása – mondta Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője vasárnap a közmédiának.

Emékeztetett: fontos, hogy az oltásra érkezőknél legyen ott a szülői beleegyező nyilatkozat.

Minden korcsoport folyamatosan regisztrálhat az oltásra, ezt követően pedig állandó jelleggel lehet időpontot foglalni a Sinopharm-, az AstraZeneca-, a Pfizer- és a Szputnyik vakcinákra. A Szputnyik vakcinából az utolsó szállítmány érkezett meg a kórházakba, így aki ezt az oltóanyagot szeretné, most még kérheti.

Az előbbieken túl a háziorvosok Moderna- és Janssen-vakcinákkal oltanak. Utóbbi oltóanyag előnye, hogy elég belőle egy dózis, vagyis már az első oltás után védettséget ad a megfelelő idő elteltével – mondta Galgóczi.

Emlékeztetett, már több mint 5 millióan regisztráltak védőoltásra, és 4,6 millióan kapták meg legalább az első vakcinát. Egy esetleges negyedik járványhullám elkerüléséért az a legfontosabb, hogy a lehető legtöbben kapjanak védőoltást – tette hozzá.

(Kiemelt kép: koronavirus.gov.hu)