Összefogtak a futárok a KATA-tüntetések után, most már maguk alakítanák a sorsukat

Tóth Gergő, a Futár Tagozat vezetője a Szabad Európának elmondta, a Futár Tagozat tudatosan egy jövőbeni futár szakszervezet alapjait rakja le. Elmondása szerint máris jobb lett a Wolt- és Foodora-futárok sora, akik csatlakoztak hozzájuk.

2023. május 24., 18:27

Szerző:

A 2022 nyári KATA-tüntetések után Jobbágyság néven alakult meg a biciklisfutárok által alkotott tüntetési ellenállás Facebook-csoportja. A Szabad Európa videóriportjából kiderült, a csoport lett az alapja a magyarországi futárok első önszerveződésének, a Futár Tagozatnak.

Tóth Gergő, vezetőjük a lapnak elmondta, reális célként lebeg a szemük előtt a szakszervezetté alakulás, így több előnyt tudnának elérni, és többen jobb, hatékonyabb nyomásgyakorlást kell elérni a cégek és a kormány felé. Azt sem rejtette véka alá, ilyesmit megalapozni ma Magyarországon nagyon nehéz, ezért Tóth szerint már a 3-4000-es tagság elérése országszerte már komoly eredmény lenne.

A cégek próbáltak kompenzálni minket, de az adóteher olyan magas, hogy a három évvel ezelőtti szinten keresünk - mondta el az érdekképviseleti csoport vezetője. A Futár Tagozat szerint viszont a szakszervezetek iránti bizalom Magyarországon kritikusan alacsony, ami munkájukat nehezíti.

Szabó Richárd tagozatvezető olyan példát is mondott, amely szerint egy mostmár tagjaik közé tartozó dolgozó azért  nem akart szakszervezet-szerű csoportba belépni, mert előző munkahelyén, egy gyárban éppen szakszervezet-alapítás miatt bocsátották el. Hangsúlyozta azonban, ezeket a félelmeket folyamatosan talán sikerül majd oldani, hiszen világos: balesetbiztosítást, rendes munkaórákat és adókedvezményeket is csak szakszervezetben tudnak kiharcolni.

(Kiemelt kép: Budapest, 2022. július 12. A kisadózó vállalkozók tételes adója (kata) tervezett módosítása ellen tiltakozók a Margit híd budai pesti hídfőjénél 2022. július 12-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán)