Fürjest aggasztja Budapest felszabdalásának gondolata

Hajnal Miklós diplomaügyéről is kérdezték az államtitkárt.

2022. február 16., 17:36

Szerző:

Hegyvidéki ellenfele, Hajnal Miklós diplomaügyéről, Matolcsy György városdaraboló koncepciójáról és a kormánykritikus sajtóval való viszonyáról is kérdezték Fürjes Balázs államtitkárt a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

„Szélsőségesen Budapest-párti vagyok” – reagált Fürjes arra a kérdésre, hogy mennyire segíti a fővárosban megtermelt GDP a vidék fejlődését, szemlézte a 24.hu. Mesterkéltnek érzi Budapest és a vidék szembeállítását, abban pedig nem ért egyet Lázár Jánossal és Matolcsy Györggyel, hogy csökkenteni kellene a főváros súlyát.

Nem tudom, hogy a nemzeti bank elnökének miért kell Budapest felszabdalását vizionálnia, de véleményszabadság van. Viszont nem jó irány, amikor bárki Budapest felszabdalásáról gondolkodik. Ez az egyetlen magyar világváros. Ha lefaragjuk, szétszabdaljuk, azt tudjuk elérni, hogy egy se legyen – mondta a fideszes politikus, aki a Hegyvidéken indul a parlamenti mandátumért.

Szerinte sikeres Budapest nélkül nincsen sikeres Magyarország, a fővárost olyan közös nevezőnek tartja, amely képes összekötni különböző politikai gondolkodású embereket.

Fürjes Balázs eddig nem szólalt meg momentumos ellenfele, Hajnal Miklós diplomaügyével kapcsolatban – az ellenzéki politikus korábban közgazdászként hivatkozott magára, de nincs felsőfokú végzettsége –, mint a 24 írja, most viszont erre vonatkozó kérdést is kapott. Válaszát azzal kezdte, hogy a politika dolga nem az ideológiai merengés, hanem konkrét, gyakorlati megoldások kitalálása, és aztán a megvalósítás. Majd arról beszélt, hogy az összes kihívójának megadja a tiszteltet, de inkább a budai kihívásokkal és saját budai vállalásaival foglalkozik, nem az ellenfeleivel.

Bizonyos értelemben megértő vagyok – mondta aztán, megemlítve, ismeri azt az érzést, amikor az embert elkapja a politika: mindig van valami fontosabb, mint a tanulás, neki kétszer sem sikerült az egyetemi felvételije, a politika elvette az időt a felkészüléstől. „Aztán olyan emberek, akikre felnéztem – Orbán Viktor, Fodor Gábor és Deutsch Tamás – leültek velem, és azt mondták, hogy jó lenne ha elvégezném az egyetemet, és így is tettem, elvégeztem a pesti jogi kart” – emlékezett vissza politikai karrierjének kezdetére. De fontos, hogy önazonosak legyünk, és ne mondjuk másnak magunkat, mint amilyenek vagyunk. Semmi baj, ha valakinek nincs diplomája, csak vállaljuk, amik vagyunk. Nem a diploma teszi az embert – mondta az államtitkár.

(Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.