Rajtakapta a Fundamentát az MNB, meg is bírságolták 11,5 millióra

Gond volt a Fundamentánál a belső hitelezéssel, az adatkezeléssel és a lejárt licenszű szoftverekkel.

2022. szeptember 19., 14:47

Szerző:

A Magyar Nemzeti Bank 11,5 millió forintos bírságot szabott ki a Fundamenta Lakáskassza Zrt-re, mert a cég nem tartott be néhány bankokra vonatkozó jogszabályt. 

Az MNB az intézmény informatikai és információbiztonsági működésében problémaként értékelte a hardver, szoftver és az informatikai licencek hiányos nyilvántartását, a vírus- és más rosszindulatú programok elleni védelem, illetve a sérülékenységkezelés hiányosságait, továbbá a lejárt támogatású rendszerek használatát.


Az ellenőrzés során megállapították azt is, hogy a betétbiztosítás terén az intézmény egyes esetekben nem az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) előírásainak megfelelően állította össze a betétgarancia alapját jelentő konszolidált biztosított betéti adatállományát.


A feltárt hiányosságok miatt szabta ki a jegybank a 11,5 millió forintos bírságot. Súlyosbító körülménynek számított a belső hitelezés és az IT területén feltárt jogszabálysértések jelentős kockázata és súlya.

Enyhítő körülményként értékelte ugyanakkor az MNB, hogy a Fundamenta-Lakáskassza a vizsgálat során együttműködő magatartást tanúsított, számos jogsértés esetében már a vizsgálat során eredményes intézkedéseket tett, illetve tervez tenni a jövőben a szabályszegések kiküszöbölésére.

Az MNB hétfői közleménye szerint a Fundamenta feltárt hibáktól függetlenül az ügyfelek irányába megbízhatóan működik. 

(Kiemelt képünk: A Magyar Nemzeti Bank logója és központja Budapesten, 2011. november 3-án. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK (Photo by Attila KISBENEDEK / AFP)

Tegnap 21:22

Nagy Eszter ötpárti ellenzéki jelölt a szavazatok 60,81 százalékának, összesen 1204 szavazatnak a megszerzésével kerekedett felül a Fidesz-KDNP jelöltjére, Bálványkövi Istvánra leadott 714 szavazattal (36,06 százalék) szemben.