Nem emelne a főváros a lakossági vízdíjon

Nem emelné a Fővárosi Önkormányzat a lakossági vízdíjat, csak azt szeretné elérni, hogy a gazdasági szereplők piaci áron kapják a vizet

2023. július 27., 10:57

Szerző:

Erről Tüttő Kata beszélt az ATV Híradójának. A főpolgármester-helyettes szerint fenntarthatatlan, hogy a bevételek duplájába kerül a víz előállítása Budapestnek. A főváros működési hitelszámlálója egyébként már 8 milliárdos mínuszban van.

A fővárosban vannak 120 éves vízcsövek is. A legtöbb csőtörés általában augusztusban történik, egy hónapban akár 900 bejelentést is kapnak. Abban sokan egyetértenek, hogy fel kellene újítani a hálózatot, de nincs rá forrás, ugyanis a vízdíj nem nyújt ehhez elég fedezetet. Minden ivóvízhálózatba pumpált 100 liter vízből átlagosan 20-25 liter elfolyik a törött vagy megrepedt csöveken keresztül.

Erről Kurdi Viktor, a Magyar Víziközmű Szövetség elnöke beszélt. Ahogy arról is, hogy Magyarországon átlagosan 250 forintba kerül egy köbméter víz. Vagyis, ha egy gombóc fagyi árát nézünk, akkor fél gombóc árának felel meg, amennyiért ezer liter víz eljut a fogyasztóhoz.

,,Azért ennyi, mert 2013 óta változatlanok a hazai víz és csatornaszolgáltatás díjai. Ha vissza megyünk az időben, és elképzeljük azt, hogy a 2013-as jövedelmi viszonyokból, vagy cégeknek az értékesítési viszonyaiból kellene most megélni, és kifizetni ezeket az energia költéségeket, anyag költségeket, vagy a munkaerő költségeket, akkor láthatjuk, hogy ez egy abszurd helyzet"

– fogalmazott Kurdi Viktor.

A Magyar Víziközmű Szövetség adatai szerint az egy háztartásra jutó átlagos ivóvíz felhasználás évente: 87,92 köbméter, havonta 7,33 köbméter, naponta 0,24 köbméter. Ez azért érdekes, mert úgy tudni, hogy az Energiaügyi Minisztérium tervei szerint ősztől a jelenlegi víz- és csatornadíj a lakosságnak csak havi 5 köbméterig maradna kedvezményes. A kvóta fölött az átlagosan 7,33 köbmétert használó magánszemélyektől is piaci árat kérnének.

A tárca híradónknak ezzel kapcsolatban azt írta: a kormány továbbra sem hozott semmilyen döntést a víziközművek ügyében. A Fővárosi Önkormányzat szerint nem kell új jogszabály, csak be kéne tartani a jelenlegit.

Tüttő Kata hozzátette, Budapestnek a költségvetéséből már azért kellene pénzt beletenni a Fővárosi Vízművekbe, hogy a működése fennmaradjon, és ahogy fogalmazott, veszteséggel kiszolgálja a gazdasági társaságokat. A Fővárosi Önkormányzat jelenleg 8 milliárd forintos mínuszban van, augusztusra várhatóan mínusz 40 milliárdra süllyed az önkormányzat költségvetése.

 

(Kiemelt képünk: illusztráció. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre)

A pedagógus teljesítményértékelést először 2024. szeptember 1-je és 2025. június 30-a közötti időszakra kell elvégezni, amelynek eredményeként a munkáltatók 2025. szeptember 1-jével állapíthatnak meg módosított illetményt. Értékelik azt is, mennyire megbízható a munkavégzés, a pedagógus betartja-e a határidőket, illetve „szabály- és normakövető”, valamint etikus magatartást tanúsít-e, megfelelően motivált, elkötelezett-e.