Fölszállott a páva a vármegye táblára

A Magyar Közút 714 megyejelző táblát cserélt le vármegyejelző táblára.

2023. január 2., 15:58

Szerző:

Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, a gránitszilárdságú Alaptörvény 11. módosításának értelmében minden megye vármegyévé válik január elsejétől. 

A kormány még tavaly nyáron döntött a névváltozásról, ezzel egyidőben a kormánymegbízottak új titulusa főispánra változott. A Magyar Közútnak a változás miatt országszerte 714 megyejelző táblát kell kicserélnie, a munkát már meg is kezdték:

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

 Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt 

A megyék vármegyékké történő átnevezése nemcsak a Magyar Közútnak jelent hatalmas feladatot: törvények ezreit kell átírni a névváltozás miatt.

(Kiemelt kép: Hajdú-Bihar vármegye határát jelző új közúti tábla a 4-es főúton Nyíregyháza és Debrecen között, Téglás közelében 2023. január 2-án. Az Alaptörvény 11. módosítása értelmében 2023. január 1-jétől a megyék neve vármegyékre változott. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Tűz ütött ki a Városmajori kórház alagsorában, míg egy V. kerületi szálloda konyhájának kemencéje füsttel árasztotta el az épületet. Az esetek során nem sérült meg senki, a tűzoltók a helyszínen gondoskodtak a veszély elhárításáról.