„Hajnal négykor majdnem kiestünk az ágyból” – a földrengésről meséltek a csabacsűdiek

Kisebb károk keletkeztek az épületekben, leestek a fogkefék, parfümös üvegek. 

2023. augusztus 20., 19:16

Szerző:

Szombaton és vasárnap 4-es erősségű földrengés volt Békés vármegyében. Az RTL megszólaltatta Csabacsűd lakóit, akik elmesélték, hogyan élték meg a rengés pillanatait.  Először Gyomaendrőd közelében a Richter-skála szerint 4-es erősségű földmozgást regisztráltak szombat délelőtt; pár perccel később Túrkeve közelében, majd csaknem másfél óra múlva Szarvasnál is földrengés volt - közölte a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-vel.

Egy idős nő azt mondta: „90 éves leszek egy hónap múlva, de én még ilyet nem éltem meg ezen a környéken. Nem volt ilyesmi”. Egy másik csabacsűdi lakos is elmondta, hogy mit éltek át: „Majdnem kiestünk az ágyból” – mondta egy fiatal nő.

Több ingatlanon cserepek estek le a házról, lehullott a vakolat, de néhány kéményt is újra kell építeni.

(Fotó: seismology.hu)

09:42

Az Európai Bizottság vámot vetett ki a Kínában gyártott elektromos autókra.Az EB döntésére válaszul október 11-től az importőröknek a Kínai Kereskedelmi Minisztérium által meghatározott vállalatokra vonatkozó jótállási díjakat kell megfizetniük a vámhatóság számára, amelyek 30,6%-tól 39%-ig terjedhetnek. A kereskedelmi háború büntetővámjai nem vonatkoznak a gépjármű alkatrészekre, így Kínának még inkább megéri majd Európában gondolkodni az akkumulátorgyárak telepítésekor.