Itt a válasz: ezért rengett a föld Békésben

A Nemzeti Szeizmológiai Hálózat vezetője szerint az elmúlt napokban tapasztalt földrengések egy jelenleg is aktívnak tűnő töréses szerkezet közelében pattantak ki.

2023. augusztus 20., 14:18

Szerző:

Gyomaendrőd közelében a Richter-skála szerint 4-es erősségű földmozgást regisztráltak szombaton délelőtt, pár perccel később Túrkeve közelében, majd csaknem másfél óra múlva Szarvasnál is földrengés történt. Vasárnap hajnalban két újabb utórengés követte az előző napi Szarvas környéki földrengéseket, az egyik négy óra előtt, a másik negyed hat körül. Az Időkép megkereste ez ügyben az ELKH FI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium szakemberét, a Nemzeti Szeizmológiai Hálózat vezetőjét, Süle Bálintot, hogy választ adjon arra, mi okozta a földrengéseket és lesznek-e még utórengések.

„A hazánkban kipattanó földrengések hajtóereje, hogy az Adriai-kőzetlemez északi irányban mozog, miközben az óramutató járásával ellentétesen forog is. Ennek következtében a Kárpáti-öblözetben található két nagyobb szerkezeti egységet, az Alcapát és a Tisza-Dácia egységeket folyamatosan a stabil Európai platformnak préseli és azokban feszültséget halmoz fel” - olvasható a szervezet Facebook oldalán.

 

Az elmúlt napokban tapasztalt földrengések egy jelenleg is aktívnak tűnő töréses szerkezet közelében pattantak ki, ezen deformációs zónák mentén jellemzősen balos oldalelmozdulás zajlik. Ezek a tektonikai zónák jelenleg is jelentős szerepet játszanak az Adriai-lemez és a stabil Európai platform között „harapófogóba” került kőzetlemezek deformációjában és a feszültségek kioldódásában – olvasható a meteorológiai portál cikkben.

Az, hogy statisztikailag 1-2 évente várható valamilyen méretű rengés, nem azt jelenti, hogy törvényszerűen 1-2 évente történik, hanem néha gyakrabban, néha ritkábban. Az 1985-ös 4.9 magnitúdójú berhidai rengés óta a következő 4-es vagy erősebb magnitúdójú rengések pattantak ki:

  • 1989-01-27 M4.4 Bérbaltavár
  • 2006-11-23 M4.5 Beregsurány
  • 2006-12-31 M4.1 Gyömrő
  • 2011-01-29 M4.5 Oroszlány
  • 2013-04-22 M4.8 Heves
  • 2019-03-07 M4.0 Ötvöskóny
  • 2019-08-11 M4.1 Tenk

Süle Bálint szerint az utórengések száma és nagysága egyaránt csillapodik a főrengéstől eltelt idő függvényében, az érezhetőség határát elérő rengésekre néhány napig biztosan számítani kell. A lakosság által nem, de a műszerek által érzékelt rengések akár hetekig vagy egy-két hónapig is előfordulhatnak.

Természetesen nem zárható ki teljesen az a lehetőség sem, hogy a főrengéssel megegyező, vagy akár nagyobb rengés is történik – véli a szakember. 

(Kiemelt kép: Egy szeizmológus szakember vizsgálja a Richter-skála adatait. Fotó: ROLF HAID / DPA /  AFP)