A tél megfelezte a földgázkészleteket

A magyar fogyasztásarányos földgáztöltöttség eközben az európai átlagérték duplája.

2023. március 31., 10:54

Szerző:

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai szerint a hazai földgáztárolók töltöttsége március 15-én 2,86 milliárd köbméter volt, ami a teljes befogadókapacitás 45,23 százaléka és 1,6 milliárd köbméterrel több az egy évvel korábbinál – közölte a MEKH pénteken az MTI-vel.

Míg a magyarországi fogyasztásarányos töltöttség 28,9 százalék volt, az európai földgáztárolók átlagos fogyasztásarányos töltöttsége 16,65 százalékon állt – közölte a hivatal.

A tárolókban lévő 2,86 milliárd köbméternyi földgáz - a tél végéhez közeledve – a 2022-es éves lakossági fogyasztás 78,69 százalékának felel meg – fűzték hozzá.

(Kiemelt kép: Nyomásmérő órák a Magyar Földgáztároló Zrt. hajdúszoboszlói telephelyén 2020. január 8-án. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.