Filippov Gábor: Pozitív fejlemény, hogy egyre több felelős állampolgár támogatja a sajtót

Egy kiszáradt piacon a média a kormány és az ellenzék pénzéből működik, ami elég borús képet vetít előre – véli az Egyensúly Intézet kutatási igazgatója.

2021. február 12., 12:20

Szerző:

Filippov Gábort elsőként az Egyensúly Intézet rendhagyó sajtószemléjéről kérdezte Fiala János a Keljfeljancsiban. Az intézet kutatási igazgatója elmondta, a támogatóik részére készített, hírlevél-formátumú szemlét tulajdonképpen a hiányérzet hívta életre: számos érdekes hírről egyáltalán nem, vagy legfeljebb eldugott helyeken esik szó a magyar sajtóban.

S hogy miért van szükség egyáltalán arra, hogy a médiaszereplők, lapok, kutatóintézetek az olvasókhoz forduljanak támogatásért? Filippov szerint ez akkor fordul elő, amikor a piac nem biztosít kellő pénzt az elvégzendő munkához. „A kicsi, forrásszegény piacokon a színes nyilvánosság fennmaradása nehezen biztosítható” – véli az elemző, aki szerint az efféle gondokkal küzdő médiumok két irányból, a politika, illetve az állampolgári felelősség felől számíthatnak segítségre.

A kérdésre, hogy a korrupciós indexek mintájára készülnek-e olyan kutatások, amelyek azt vizsgálják, az állampolgárok, illetve a cégvezetők tartanak-e politikai retorzióktól, miközben kifejtik a véleményüket, a kutatási igazgató egyértelmű nemmel felelt. Ugyanakkor üdvözlendő fejlemény szerinte, hogy hazánkban is egyre többen támogatnak társadalmi szervezeteket, hírportálokat. Akkor is, ha ma még van valamiféle disszonáns mellékzöngéje annak, ha egy lap vagy szervezet erre kéri híveit.

Egy kiszáradt piacon a média a kormány és az ellenzék pénzéből működik, ami elég borús képet vetít előre – a jelenlegi helyzetben azonban egyre izmosabb szereplőként lép színre a felelős állampolgár, s ez egyértelműen pozitív.

(Kiemelt kép: 168.hu/Merész Márton)

Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai problémákat tapasztaltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei Budapesten, egy II. kerületi vendéglátóhely ellenőrzése során, emiatt az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették, és megközelítőleg 50 kilogramm élelmiszert vontak ki a forgalomból - közölte a hatóság csütörtökön az MTI-vel.