Figyelmeztető előrejelzés: jöhet hirtelen zivatar, akár jég is

Vasárnap délután a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön alakulhatnak ki zivatarok, amelyeket néhol rövid idő alatt 20-30 mm csapadék, kisméretű jég, valamint ~50-70 km/h-s szél kísérhet.

2022. június 5., 14:27

Szerző:

Estétől, késő estétől nyugat felől elsősorban a Nyugat-Dunántúlon nagy területen valószínűek zivatarok, valamint a Dunántúl keleti részein és a középső országrészben is lehet dörgés, villámlás, de arrafelé kevesebb helyen. A nyugati, délnyugati megyékben heves zivatarok kialakulására is van esély, amelyeket viharos széllökések (ált. 60-90 km/h, egy-egy helyen akár >90 km/h) és jégeső (néhol > 2-3 cm is) kísérhet. Főként az északnyugati, nyugati megyékben lokálisan felhőszakadásra (rövid idő alatt akár 30-50 mm) is jó esély mutatkozik. Az éjszaka második felétől várhatóan fokozatosan csökken a zivatarok erőssége és számossága, de hétfő délelőttig az ország délnyugati felén csökkenő számmal még előfordulhatnak zivatarok.

Hétfőn a nap második felétől veszélyes időjárási eseményre kicsi az esély – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése.

 

(Kiemelt képünk illusztráció: Fiatalok ugrálnak a Földközi-tengerbe a délkelet-franciaországi Nizzában, 2018. augusztus 2-án. Fotó: AFP | Valery Hache)