Ficzere: szakdolgozók nélkül nincs egészségügy

A Magyar Kórházszövetség elnökhelyettese szerint az egyik legfontosabb feladat, hogy emeljék az egészségügyi szakdolgozók bérét, ugyanis nélkülük nincs egészségügy.

2023. január 10., 14:06

Szerző:

„Nyílik az olló, és nagyon aggódom, hogy a szakdolgozók jelentős része pályaelhagyóvá válik, márpedig nélkülük nincs egészségügy” – közölte Ficzere Andrea, a Magyar Kórházszövetség elnökhelyettese az Indexnek.

Ficzere szerint az egészségügy átalakítása rendkívül nehéz, idő- és energiaigényes feladat, de jelenleg az első és legfontosabb feladat, hogy emeljék a szakdolgozók bérét az egészségügyben. Hozzátette: sokan közülük fáradtak és frusztráltak, amelyen a béremelésük sokat javítana, ugyanis nagy szükség van rájuk és a munkájukra.

Szerinte az olyan szakmákat, amik komoly tudást igényelnek, és ahol kevés a szakember, ott centrumosítani kellene. Példaként a szívsebészetet vagy az intervenciós kardiológiát, az onkológiát, az ortopédiát és az idegsebészet egy részét sorolta fel.

Az interjú során szóba került, hogy Magyarországon az egészségügy vezetése alapvetően mindig férfiszakma volt, de Ficzere szerint napról napra javul a helyzet. 

Az idei évre pozitívan tekint, szerinte 2023-ban a dolgozók és a betegek körülményei is javulni fognak. „Sokan vagyunk, akik hiszünk ebben, és reggelente azzal a vággyal lépünk be az intézmények kapuin, hogy ma is teszünk valami jót, valami hasznosat” – mondta.

(Kiemelt kép: Ficzere Andrea, az Uzsoki úti kórház főigazgatója, a Magyar Kórházszövetség új elnöke a szövetség XXXI. kongresszusán Egerben 2019. április 10-én. Fotó: MTI/Komka Péter)