Feltörték az orosz „kémbank” budapesti levelezőrendszerét

Feltörték az orosz kémbanknak nevezett budapesti székhelyű Nemzetközi Beruházási Bank levelezőrendszerét, amellyel több érzékeny információ szivárgott ki.

2023. február 22., 11:34

Szerző:

E-mailek, dokumentációk és egyéb érzékeny információk kerülhettek hackerek kezébe, miután feltörték a budapesti székhelyű Nemzetközi Beruházási Bank levelezőrendszerét. A megszerzett adatokat pedig terjeszteni kezdték – tudta meg a hvg.hu.

A támadást az NBB is elismerte a portálnak: február 17-én kibertámadás érte a pénzintézetet, melynek „eredményeképpen egyes banki tisztviselők nevében jogosulatlanul tömeges hamisított e-mail terjesztést hajtottak végre”. A hatóság felé már jelezte a bank az esetet.

Magyarország lesz az egyetlen uniós tagállam a Nemzetközi Beruházási Bankban

Románia júniusban, Bulgária augusztusban hagyja el a köznyelvben „kémbank” néven emlegetett Nemzetközi Beruházási Bankot. Korábban Szlovákia és Csehország már távozott a banktól.

Ezzel egészen szép kis posztkommunista összejövetel részesei leszünk, hiszen a részvényekkel rendelkező államok Románia és Bulgária távozása után az alábbiak maradnak: Oroszország, Magyarország, Kuba, Mongólia és Vietnám.

(Kiemelt kép: Zászlók a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) új budapesti székházán, a Lánchíd palotán az átadó napján, 2021. február 19-én. fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.