Magyarország lesz az egyetlen uniós tagállam a Nemzetközi Beruházási Bankban

Románia júniusban, Bulgária augusztusban hagyja el a köznyelvben „kémbank” néven emlegetett Nemzetközi Beruházási Bankot.

2023. február 17., 13:14

Szerző:

Újabb európai ország vonul ki a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) részvényesei közül: Bulgária augusztustól megszünteti tagságát a bankban – írta az MTI a Finmarket orosz gazdasági hírportál bolgár sajtójelentéseire hivatkozva.

Korábban Szlovákia és Csehország már távozott a banktól, és Románia is ugyanezt teszi június 9-én.

Ezzel egészen szép kis posztkommunista összejövetel részesei leszünk, hiszen a részvényekkel rendelkező államok Románia és Bulgária távozása után az alábbiak maradnak:

Oroszország, Magyarország, Kuba, Mongólia és Vietnám.

Ráadásul Oroszország után eddig is Magyarországé volt a második legnagyobb részesedés (25,27 százalék), ez vélhetően őszre még magasabb lehet.

Az 1970-ben alapított NBB nemzetközi pénzintézet fő tevékenységi köre a kis- és középvállalkozások támogatása a bank tagországaiban, valamint a társadalmilag jelentős infrastrukturális projektek finanszírozásában való részvétel.

A bankot a magyar sajtó és a közvélemény gyakran „kémbank” néven emlegeti, ám az NBB elutasította az ezzel kapcsolatos feltételezéseket.

 

(Képünkön a „Tüntetés az orosz kémbanknál a háború ellen és Európa mellett!” címmel szervezett demonstráció a Nemzetközi Beruházási Bank előtt Budapesten, 2022. március 1-jén. Fotó: 168.hu archív)