Felmérés: a fővárosiak háromnegyede nem akarja a kínai egyetemet

A budapestiek döntő többsége nem ért egyet a Budapestre tervezett Fudan Egyetem felépítésével. Mindez az Opinio Intézet nem reprezentatív kutatásából derült ki, amit 18-49 év közötti, okostelefonnal rendelkező budapesti lakosokkal készített.

2021. május 6., 09:11

Szerző:

Az Opinio Intézet az Euronews megbízásából készítette a felmérést, amit csütörtök reggel a főpolgármester is közzétett az oldalán.

A megkérdezett férfiak 84, a nők 64 százaléka hallott már arról, hogy a kínai Fudan Egyetem Budapesten építené fel a kampuszát, és több mint 90 százalékuk ellenzi azt, hogy a felsőoktatási intézményre a magyar kormány 500 milliárd forintos hitelt akar felvenni.

 
 
Fotó: Karácsony Gergely Facebook-oldala
 

A 473 fős mintán végzett kutatás alapján nincs jelentős eltérés a Fudan megítélésében a válaszadók végzettsége, neme, illetve életkora alapján.

Karácsony Gergely a Facebook-posztjában emlékeztetett a miniszterelnök korábbi ígéretére, amely szerint „nem lesz olyan beruházás, amit a budapestiek nem akarnak”.

(Kiemelt képünk illusztráció: A Fudan Egyetem logója az egyetem kampuszán Sanghajban, 2019. december 18-án. Fotó: AFP | Hector Retamal)

A Best Solar a hazai napelemes piac egyik meghatározó szereplője. Az elmúlt tizenöt évben az elsők között telepítettek ipari méretű napelem parkokat, 2020-ban pedig Európa legnagyobb erőművének, az Audi Logisztikai Központján épülő napelemes rendszerének kivitelezői voltak, amely 12 megawattos méretével nemcsak a szakma csúcsát, de igazi kihívást is jelentett a Best Solar szakembereinek.