Feljelentette az Átlátszó a KLIK-et, mert nem adják ki az adatokat a tanári fizetések csúszásáról

2018. május 31., 14:23

Szerző:

Három éve próbál adatokat szerezni az Átlátszó a Klebelsberg Központtól a tanári fizetések csúszásáról. Hiába utasította jogerős ítélet az intézményfenntartót az adatok kiadására, ezeket a KLIK másfél év után sem küldte el. Az Átlátszó megunta a várakozást, feljelentést tett – írja az  ptényfeltáró portál.

Az első adatigénylést 2015 augusztusában nyújtották be a KLIK-hez, 30 napos teljesítési határidővel, de nem kapták meg a kért adatokat arról, hogy hány tanárt nem fizettek ki időben. Még ősszel beperelték a KLIK-et.

Az oktatási minimumért
Fotó: Fotó: Kökényesi Gábor

2016 februárjában tartották a második tárgyalást, itt már együttműködőnek mutatkozott az intézmény, megígérve, hogy március végéig kiadja az adatokat. Mivel az adatokat a határidő után sem kapták meg, ezért az Átlátszó szerkesztői bementek a KLIK irodájába érdeklődni. Ekkor a biztonsági vezető Magda Balázs a hátsó lépcsőn elmenekült, adatokat ezután sem adtak ki. A portál ezért újraindította a pert.

Első fokon pert nyertek a KLIK ellen júniusban. Az intézmény fellebbezett a döntés ellen, de a fellebbezést késve nyújtotta be, ezért az első fokú bírósági döntés 2017. januárban jogerőre emelkedett.

Adatokat azóta sem kaptak, ezért 2018. május 30-án feljelentették a KLIK-et. Álláspontjuk szerint ugyanis a szervezet megvalósította a „közérdekű adattal visszaélés” tényállását, ami két évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

 

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.