Felcsúti foci: messze a legtöbbet kapja a büdzséből is

Az utánpótlás-nevelésről készült friss felmérés és az U19-es válogatottunk vesszőfutása mellett már jóval kevesebb szó esik arról, hogy mennyi pénzt is kapnak az akadémiák a költségvetésből. Meglepő lesz, ha eláruljuk, Felcsút itt is az élen áll?

2014. július 25., 11:36

Az elmúlt napokban két, a magyar foci fiatal generációjáról képet adó esemény is történt hazánkban. Egyrészt a honi rendezésű U19-es labdarúgó-EB-n a válogatottunk szereplése enyhén szólva is elmarad még a nem túl optimista várakozásoktól is, másrészt a belga Double Pass vizsgálat eredménye sem túl kecsegtető a jövőre nézve. Az utánpótlás-nevelési és akadémiai rendszerünk ugyanis nem épp alkalmas hosszútávú szakmai építkezésre. Pedig az akadémiákra, az utánpótlásra százmilliók mennek el évről évre a költségvetésből – adta hírül az mfor.hu.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) holnapján közzétett dokumentum szerint az idei évben összesen 15 akadémia és utánpótlás centrum 550 millió forinton osztozhat. Ennyit ítéltek oda nekik ugyanis. 2011 óta pedig – ekkor született meg a vonatkozó kormányrendelet – összesen kicsivel több mint 5 milliárdot áldoztak a hazai utánpótlás fejlesztésére.

2011-től új feladatként jelentkezik az MLSZ számára az utánpótlás-nevelési centrumok, illetve akadémiák megszervezése, az utánpótlás-nevelési műhelyek kijelölése és finanszírozása. A támogatással jelentős lépés tehető annak érdekében, hogy:

megvalósuljon a kiemelt utánpótlás-nevelési központok akadémiai rendszerű fejlesztése, ezáltal az uniós szinten is szorgalmazott sportolói életpálya bevezetése a magyar sporttehetségek kiválasztása és nyomon követése,
az utánpótlás-nevelés az MLSZ égisze, központi ellenőrzése alatt alapvetően strukturális megújításra kerülhessen, és a sportági eredményesség lehetősége kiszámíthatóvá váljon.

A támogatás formája visszafizetési kötelezettség nélküli végleges juttatás, amit évről évre a magyar költségvetés biztosít. Odaítéléséről minden év elején az MLSZ dönt a keretek és a meghatározott irányelvek figyelembe vételével.

2011 óta a legtöbb támogatást az MLSZ a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványnak, illetve a Honvéd FC -nek ítélte meg, 690-690 milliós összegben. Évi közel 200 millió forint körüli támogatást jutott a két társaságnak, és mindkettő esetében az első, a 2011-es év volt a „legbőkezűbb”, hiszen az „orbáni alapítványnak” 255 milliót, a Honvédnak pedig 250-et ítélt a szövetség. Ám ekkor még az Illés Sport Alapítvány is 255 millióhoz juthatott ilyen formában. Innentől kezdve aztán évről évre némileg csökkent a támogatás mértéke. 2012-ben 200, tavaly a Felcsútnak 185, a Honvédnak 190 milliót ítéltek, idén pedig mindössze 50 milliót ad az MLSZ a két cégnek.


Az idei évben egyébként nem azért esett vissza a Felcsút és a Honvéd támogatása, mert a rendelkezésre álló forrásokat más struktúrában osztanák szét. Lényegében mindenki jóval kevesebb kap, vagy épp a korábbiakkal ellentétben már nem részesül utánpótlás-nevelési támogatásban a költségvetésből.

Megtörni látszik a kutasok ellenállása? Hétfő kora délutáni hatállyal a Mol az összes töltőállomásán 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát, vagyis – nagykereskedelmi árváltozás híján – az árrését. 

A Szabad Európa kiperelte az autópálya-koncessziós szerződés mellékleteit, és kiderült, hogy 15-17 ezer milliárd forintba kerülhet az adófizetőknek az, hogy a kormány kiszervezte a hazai gyorsforgalmiút-hálózat nagy részét. Az üzletet elnyerő hét magántőkealapról kiderült, hogy négy Szíjj László, három pedig Mészáros Lőrinc kormányközeli üzletember százszázalékos tulajdonában van – írja a lap.

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.