Fehéroroszországból érkezik Paks II.-re az új építésvezető

A fehérorosz Vitalij Poljanyin az új építésvezetője Paks II. atomerőműnek. 

2023. november 21., 14:35

Szerző:

A Paks II. atomerőmű közvetlen építési szakaszba lépésével az eddigi igazgató Alekszandr Merten, mint a fővállalkozó Atomsztrojexport (ASZE) vállalat projektigazgatója átadja projektvezetői megbízatását a fehérorosz Vitalij Poljanyinnak. Az új vezető fogja irányítani az új atomerőművi blokkok építését, az építéshez szükséges anyagok és berendezések, valamint a terv- és kivitelezési dokumentáció biztosítását – írja a 24.hu. Ez lesz az első orosz projekt az EU területén.

Továbbra is Alekszandr Mertenhez tartoznak a stratégiai ügyek, beleértve a projektet érintő politikai, pénzügyi és jogi együttműködés koordinálását – idézi a portál az ASZE közleményét. Vitalij Poljanyin, az Atomsztrojexport vállalat alelnöke eddig a belorusz atomerőmű építési projektigazgatója volt, amely atomerőmű 2023. november elején kezdte meg a kereskedelmi üzemet. Az új paksi projektigazgató 2023. november 20-án lépett hivatalba azt követően, hogy a projektben 2023. augusztus 21-én megkezdődött a közvetlen megvalósítás szakasza. Alekszandr Merten mint a fővállalkozó ASZE vállalat alelnöke és a Rusatom International Network (RAIN) igazgatójának első helyettese továbbra is felügyeli a projekt megvalósításának stratégiai aspektusait. Hozzá tartozik továbbá az ASZE vállalat külföldi partnereivel folytatott politikai, pénzügyi és jogi együttműködés koordinálása, valamint a magyar, illetve külföldi vállalatokkal a kapcsolatok kialakítása, fenntartása és számos egyéb kérdés.

A közlemény szerint Vitalij Poljanyin 2018 óta irányította a Belorusz Atomerőmű építését. Vezetésével 2021 júniusában kezdődött a belorusz atomerőmű 1-es blokkjának, majd 2023. november 1-én a 2-es blokk kereskedelmi üzeme. Vitalij Poljanyin ebből az alkalomból úgy nyilatkozott, hogy az orosz és belorusz fél jól összehangolt együttműködésének köszönhetően sikerrel zárult a projekt. Úgy vélekedett, hogy a belorusz atomerőmű példája segíthet a Roszatomnak új és megbízható partnereket találnia további projektjei megvalósításához.

A létesítési engedély megszerzése bizonyítja, hogy a projekt megfelel a magyar és a nemzetközi biztonsági követelményeknek. Oroszországban már sikeresen üzemel négy VVER-1200 típusú blokk, valamint két ugyanilyen típusú Belaruszban. A Roszatom állami konszern rendelésállománya 10 országban 33 blokkra terjed ki.

(Kiemelt képünkön: Teherautók és kotrógépek dolgoznak a Paksi Atomerőmű területén az új Paks II. építési munkálatainak előkészítésén 2022. szeptember 10-én. Fotó: KISBENEDEK ATTILA / AFP)

Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe utazott, ahol pénteken tárgyalást folytat Olaf Scholz német kancellárral - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.