800 millióért 100 éves fasort vágnak ki Dombóváron

A polgármester saját hatáskörben, a koronavírus-járvány idején beadott pályázata miatt most egy egészséges, százéves fasort vágnának ki Dombóváron. A lakosok tiltakoznak.

2023. július 31., 20:03

Szerző:

Nem értik a dombóváriak, hogy miért pusztult el egy szerintük 100 éves fasor a városban. Mint utólag kiderült, még a koronavírus-járvány idején a polgármester egyedül adott be pályázatot az utcák vízelvezetésének megoldására. 800 millió forintot nyertek, abból kezdték meg a munkákat.

„Ez a két fasor védett volt. Ugyanakkor az önkormányzat úgy szüntette meg a védettségét, hogy arról a Duna-Dráva Nemzeti Parknak nem kérte ki hozzájárulását. Véleményünk szerint ez a jogszabályból következik” – nyilatkozta az ATV Híradónak Szabó Lóránd, a Természetesen Dombóvárért Egyesület elnöke.

A dombóváriak elmondása szerint az önkormányzat előzetesen senkivel sem egyeztetett. Egyszer csak megjelentek a látványtervek, majd munkának láttak.

A madárvédők szerint is jogszabályokba ütközik a fasor kivágása. Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesület szóvivője kiemelte, októbertől március végéig, amikor nincs lombfakadás és nem költenek a madarak, akkor kellett volna mindezt elintézni. Hozzátette, a jelenlegi formában „finoman fogalmazva sem elegáns, sőt törvénysértő”.

Összesen több mint másfél kilométernyi út két oldalán vágják ki a fákat. A polgármester keddre ígért nyilatkozatot.

(Kiemelt kép: a kivágott fasor. Forrás: Természetesen Dombóvár Facebook-oldal)

 

Tegnap 15:37

Papp László, Debrecen polgármestere nem ért egyet a kormány Versenyképes Járások programjának jelenlegi formájával, ami elvonná a településektől az iparűzési adó növekményét. A fideszes polgármester szerint a gazdag városoknak támogatni kell a szegényebb települések fejlődését, de ennek van egy egészséges határa.