„Ezt nem láttuk jönni” – sokkolta a Fideszt a DK és a Momentum előretörése

2019. május 28., 12:25

Szerző:

Bár a Fidesz fölényes győzelmet aratott a vasárnapi EP-választáson, és sikerült megszereznie a szavazatok 52 százalékát, a kormánypárti politikusok kisebbfajta sokként érte, a Demokratikus Koalíció és a Momentum Mozgalom látványos előretörése – derül ki a hvg.hu által készített körképből. A megméretés hivatalos végeredménye szerint a DK a szavazatok 16, 15 százalékát, 555 268 voksot kapott, a Momentum pedig 9,87 százalékkal, 339 249 szavazattal a harmadik lett. Mind a kettő sokkal jobb eredmény, mint amilyet a felmérések előre jeleztek, a hvg.hu egyik kormánypárti forrása csak annyit mondott, ezt nem látták jönni, másvalaki pedig úgy fogalmazott:

– A végén nem is volt ünneplés, csak néztünk bután, hogy ez hogy lehet.

A Fidesz kezd rájönni arra is, hogy elveszítette a fiatalokat. Az alapítói közül sokan már hatvan felé járnak – Orbán Viktor május 31-én fogja ünnepli az 56. születésnapját –, a párt ifjúsági tagozata, a Fidelitas pedig nem tudja tudja megszólítani a 20 és 30 közötti generációt.

– Most mit csináljak, ők vannak ott az egyetemeken, nem én

– kommentálta ezt egy fideszes politikus. A hangulat tükröződött Orbán Viktoron is. Bár a miniszterelnök a győzelmi beszédében korszakos győzelemként értékelte a Fidesz teljesítményét, az 1,8 millió voks, amelyet kapott, azt jelenti, hogy nem tudta érdemben növelni a támogatói létszámát, így talán nem véletlen, hogy a győzelmi beszéd üdítően rövidre sikerült, Orbán Viktor pedig nem is állt oda a pártja elé a hétfői parlamenti frakcióülésen.