Ezernél is több beavatkozásra volt szükség a pénteki vihar miatt

Több mint ezer beavatkozásra volt szükség a péntek esti vihar miatt, és még nincs vége. Szombat hajnal óta folyamatosan érkeznek a kárbejelentések a katasztrófavédelemhez. 

2023. június 24., 20:44

Szerző:

Budapesten, Pest és Bács-Kiskun vármegyében volt szükség a legtöbb tűzoltói beavatkozásra, de nem volt olyan vármegye, amely teljesen megúszta volna. A legtöbbször kidőlt fák, letört ágak dőltek utakra, vasúti sínekre, házakra, kerítésekre, parkoló autókra és elektromos vezetékekre, és emiatt riasztották a tűzoltókat – írja Facebook bejegyzésében az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. 

„A leszakadt vezetékek miatt előfordulnak áramkimaradások is, volt, amikor 140 ezer fogyasztónál szünetelt az ellátás. Szombat reggel 38 ezer fogyasztónál nem volt áram, főként Bács-Kiskun és Pest vármegyében. A tűzoltók folyamatosan dolgoznak, megtisztítják a sérült vezetékek környékét a kidőlt fáktól, hogy a szolgáltató szakemberei hozzáférjenek, és helyreállítsák az ellátást. Nemcsak kidőlt fák miatt hívták a tűzoltókat, 17 esetben víz alá került pincék, alagsorok miatt kellett beavatkozniuk” – áll a bejegyzésben.

A Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt tanácsolja, ha bárki sérült elektromos vezetéket lát, ne közelítse meg, hanem hívja a 112-es segélyhívó számot. Szerintük a vihar után próbálják meg körbejárni az otthonukat, felmérni a keletkezett károkat. A víz alá került részeket érdemes fertőtleníteni, és minél gyorsabban helyreállítani a keletkezett károkat. 

(Kiemelt képünk: A péntek esti vihar miatt már több mint ezer tűzoltói beavatkozásra volt szükség. Fotó: Fotó: Somogy VMKI/ BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Facebook oldala.)