Extraprofit: a Schadl-féle végrehajtóknál érdemes lenne körülnézni

Majdnem egymilliárdos profitot hoztak össze a végrehajtók, akik a gyanú szerint megvesztegették Schadl Györgyöt a kinevezésükért.

2022. június 13., 08:27

Szerző:

Rekordprofitra tett szert 2021-ben több olyan önálló bírósági végrehajtó, aki gyanúsított abban a korrupciós ügyben, amelynek Völner Pál volt államtitkár és Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) elnöke a főszereplője. A Legfőbb Ügyészség korábbi tájékoztatása szerint hét végrehajtó a gyanú szerint összesen 884 millió forint kenőpénzt fizetett a kinevezéséért cserébe a végrehajtói kar elnökének. A vádhatóság szerint a pénzből Völner – aki meggyanúsítása után lemondott államtitkári posztjáról – is részesült.

Hét önálló bírósági végrehajtó is gyanúsítottja annak a hivatali vesztegetési ügynek, amelyben Völner Pál volt államtitkár és Schadl György, a végrehajtók elnöke a főszereplő. Az ügyészség szerint kinevezésükért cserébe összesen 884 millió forinttal vesztegették meg Schadlt. Noha az összeg jelentős, a korrupcióval gyanúsított hatósági személyek irodái 954 milliós nyereséget termeltek csak 2021-ben, amiből 763 millió forintot fel is vettek a végrehajtók. Az, hogy egy év alatt többet hoztak a konyhára a végrehajtói irodák, mint amennyi a gyanú szerint az elnöknek juttatott csúszópénz volt, azt jelzi, akkora üzletről van szó, ami folyamatos extraprofitot képes termelni a tulajdonosoknak – számolta össze a 24.hu.

A hét végrehajtó kiléte az ügyészség által közölt adatokból és az MBVK honlapján megjelent információkból beazonosítható, előéletüket a hvg.hu korábbi cikke is boncolgatta. Bár végrehajtói irodáik gazdasági társaságként műkődnek – így cégadataik és mérlegük is nyilvános –, a végrehajtók teljes nevét a büntetőeljárásra tekintettel nem közöljük. 

Az irodák pénzügyi beszámolója azt jelzi, akkora üzletről van szó, ami extraprofitot is képes termelni a tulajdonosoknak.

A frissen megjelent mérlegek alapján a hét végrehajtói irodából öt rekordnyereséget ért el 2021-ben. Az irodák összesen 954 millió forint profitot termeltek, amiből a végrehajtók 763 millió forintot fel is vettek osztalékként. Az egy év alatt keletkezett nyereség tehát több, mint az az összeg, amivel az ügyészség szerint a végrehajtók megvesztegették Schadl Györgyöt a kinevezésükért cserébe.

 

(Kiemelt kép forrása: RTL Klub)