Európával szembemenve nem szavazta meg a Fidesz a médiaszabadságot és az újságírók függetlenségének védelmét elősegítő jelentést

A Fidesz képviselői – szinte egyedüliként – nem támogatták azt az európai állásfoglalást, amely megerősíti a médiaszabadságot és az újságírók jogait. Nem meglepő, hiszen az európai parlamenti határozat szerint rendszeresen ellenőrizni kellene a médiatulajdonosokhoz jutó közpénzeket.

2018. május 4., 13:07

Szerző:

Fontos állásfoglalást szavazott meg csütörtökön az Európai Parlament (EP) a sajtószabadság és az újságírók védelme érdekében. A Barbara Spinelli által jegyzett dokumentum többek között azt szorgalmazza, hogy az uniós tagállamok hozzanak létre biztonságos jogi környezetet az újságírók számára, a tömegtájékoztatás sokszínűségét és szabadságát megfigyelő központ támogatását pedig erősítsék meg az uniós költségvetésben.

A Barbara Spinelli (GUE/NGL, Olaszország) által jegyzett nem jogalkotási állásfoglalást 488 szavazattal 43 ellenében 114 tartózkodás mellett fogadták el.

Az EP plenáris ülésén szociáldemokrata és néppárti többséggel elfogadott állásfoglalás érdemi fellépést szorgalmaz az álhírek ellen, de tartalmazza azt is, hogy a tagállamoknak meg kell erősítenie a közszolgáltatók és az oknyomozó újságírás számára nyújtott pénzügyi támogatásokat anélkül, hogy a szerkesztőségek munkájába beavatkoznának.

Az állásfoglalás alapján a jövőben rendszeresen ellenőrizni kellene a médiatulajdonosokhoz jutó közpénzeket és azok felhasználását.

Az Európai Parlament benne a Néppárt nagy többséggel támogatta, a Fidesz nem

Az EP állásfoglalása felkéri az Európai Bizottságot, hogy az uniós költségvetésen belül biztosítsa a támogatást a tömegtájékoztatás sokszínűségét és szabadságát megfigyelő központ Médiapluralizmus Monitorának valamint szülessen a média sokszínűségét fenyegető kockázatok értékelését szolgáló mechanizmus. 

A jelentés arra kéri a tagállamokat, hogy erősítsék meg a közszolgáltatók és az oknyomozó újságírás számára nyújtott pénzügyi támogatást, anélkül hogy a szerkesztőségek munkájába beavatkoznának, valamint azt javasolja, hogy rendszeresen ellenőrizzék a médiatulajdonosokhoz jutó közpénzeket.

  • A sajtószabadság rendszeres nyomon követése

A tagállamoknak az újságíró szervezetekkel együttműködve létre kellene hoznia egy független és pártatlan szabályozói szervet, amely nemzeti szinten foglalkozik az újságírókkal szembeni erőszak és fenyegetések figyelésével, dokumentálásával és bejelentésével. A fenyegetett újságíróknak az öncenzúra elkerülése érdekében megfelelő jogi védelemre kell tudniuk támaszkodni.

  • Online zaklatás, bosszú pornó és gyermekek szexuális kizsákmányolása

A jelentés szerint ezek a jelenségek egyre aggasztóbb méretet öltenek, ezért ki kell dolgozni olyan jogszabályokat, amelyek az emberi méltóságot egyértelműen sértő tartalmak felfedezésére, jelzésére és a közösségi médiából történő eltávolítására irányulnak.

  • Álhírek – a tények ellenőrzésének előmozdítása

A szöveg emlékeztet arra, hogy az „álhír” fogalmát sohasem szabad sem a nyilvánosság médiába vetett bizalmának aláásására, sem a kritikus vélemények hitelrontására és bűncselekménnyé nyilvánítására felhasználni. A dokumentum továbbá az objektív tájékoztatás elősegítése érdekében bátorítja a közösségi médiát üzemeltető vállalatokat és az online platformokat olyan eszközök kifejlesztésére, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára az álhírek jelzését és megjelölését a gyors helyesbítés megkönnyítése érdekében.

Végezetül az Európai Parlament felszólította az Európai Bizottságot, hogy terjesszen elő egy úgynevezett Anti-Slapp – a közéleti részvétel elleni stratégiai pereket meggátló – irányelvet, amely megvédi a független médiumokat az elhallgattatásuk vagy megfélemlítésük céljából indított perektől.

Orbán Viktor aligha ért egyet az uniós állásfoglalással és a most kitűzött célokkal
Fotó: EPA/Julien Warnand

Ujhelyi István szerint egészen önleleplező, hogy a magyar politikusok közül egyedül a Fidesz európai parlamenti képviselői és a kormánypártokkal egyre látványosabb közösséget vállaló Morvai Krisztina nem szavazta meg a médiaszabadság megerősítéséről szóló dokumentumot, hanem tartózkodtak a voksoláskor. A szocialista EP-képviselő szerint a Fidesz sokadik alkalommal bizonyította be, hogy a féldiktatúrák álhírvilágát és a pórázon tartott nyilvánosságot részesíti előnyben a sokszínű és európai médiakultúrával szemben.

„A magyar emberek szerencséje, hogy a Fidesz ezzel a hozzáállásával törpe kisebbségben van nem csak az Európai Parlamentben, de saját pártcsaládjában, a konzervatív Néppártban is" – emlékeztetett Ujhelyi arra, hogy hiába nem tetszik ez Orbán Viktornak, Európában nagy többséget élveznek a határozatba foglalt célok.