Kifolyhat a kormány kezei közül az EU-s helyreállítási alap

1,4 milliárd euróval csökkent Magyarországnak a vissza nem térítendő uniós helyreállítási alap, de ez még tovább csökkenhet, ha a feleknek nem sikerül megegyezniük.

2022. július 2., 10:47

Szerző:

Magyarország eredetileg 7,2 milliárd eurós támogatást kapott volna az EU-tól, de ezt 5,8 milliárd forintra csökkentették. Az Európai Bizottság csütörtökön az összeget hozzáigazította a 2020-2022-es magyar növekedési adatokhoz, amelyek jelentősen meghaladták a korábbi várakozásokat – írta a Népszava.

Viszont ez az összeg is kétséges. A magyar helyreállítási tervről folyó tárgyalások ugyanis egy ideje egy helyben topognak, mert Brüsszel még mindig a kormány válaszaira vár. A lap brüsszeli forrásai szerint sincs érdemli előrelépés az két fél egyeztetésein. Elmondásk szerint ha az Orbán-kormány kellő elszántságot mutatna, akkor gyorsan meg lehetne állapodni, de jelenleg nem ez a helyzet.

Amennyiben a feleknek nem sikerül hamarosan megegyezniük, akkor Magyarország még a csökkentett összeg nagy részéhez sem fog hozzájutni. Az előírások szerint

ha az év végéig nem születik megállapodás, akkor az ország a teljes összeg 70 százalékát elveszítheti.

Magyarországnak egyre inkább szüksége van az uniós támogatásra, amit megerősített Navracsics Tibor két héttel ezelőtti látogatása is. Navracsics azt mondta, hogy lépésről lépésre akarnak haladni, hogy még idén aláírják a megállapodást. Erre Brüsszelben is látnak lehetőséget, ugyanakkor meglepetést és felháborodást keltett, hogy közvetlenül a Navracsics-vizit után a magyar kormány váratlanul megvétózta a globális társaságiadó-minimumról készülő megállapodást.

Az Európai Bizottság viszont továbbra is a korrupcióellenes intézkedéseket hiányolja a magyar helyreállítási tervből, ami összekapcsolódhat az EU pénzügyi érdekeinek védelmében elindított jogállamisági eljárással. Papíron a kettő különválik, de nehéz lesz úgy jóváhagyni a magyar programot, ha közben az Európai Bizottság pénzmegvonást javasol Magyarországtól az uniós költségvetés megkárosítása miatt.

Mindkét folyamat szeptemberben tetőzhet: legkésőbb akkor kell megállapodni a biztosi kollégiummal a helyreállítási tervről forrásvesztés kockázata nélkül, és akkor kell kiderülnie, hogy ugyanez a testület javasol-e pénzügyi szankciókat a jogállamisági eljárásban.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.