Eseménytelen az időjárás, marad a sűrű köd

Borult, párás időjárással folytatódik a hétvége az Országos Meteorológiai Szolgálat időjárásjelentése szerint.

2022. október 29., 16:53

Szerző:

Európa nagy részének időjárását egy napok óta kiépült anticiklon határozza meg, egyedül Nyugat-Európában teszik ciklonok és hullámzó frontjaik változatossá az időt. Ez a frontzóna a skandináv területektől egészen Afrika északnyugati területéig húzódik. A front mentén több helyen fordult elő eső, zápor. Az anticiklon által uralt területeken mindeközben nyugodt, eseménytelen idő a jellemző, több helyen sűrű, tartós ködről érkezik jelentés. A Kárpát-medencét is egy nagykiterjedésű ködtenger, rétegfelhőzet uralja. Napsütés csak a magasabban fekvő területeinken fordul elő. Az elkövetkezőkben sem várható lényeges változás, a magasnyomás hatására folytatódik a borult, párás idő.

Várható időjárás az ország területén vasárnap éjfélig

Az ország nagy részén tartósan szombaton és vasárnap is borult, párás idő várható, a látási viszonyok a délelőtti órákban csak lassan javulnak. A rétegfelhőzet esetleges felszakadozása és ezáltal némi napsütés legnagyobb eséllyel a Dunántúlon valószínű. Legfeljebb szitálás alakulhat ki. Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. 

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 8 és 12 fok között várható, de néhol alacsonyabb értékeket is mérhetünk. 

A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap általában 11 és 15 fok között alakul, de ahol átmenetileg kisüt a nap, ott ennél pár fokkal melegebb lesz.

(Kiemelt képünk: Komp halad Dunakesziről Horány felé a ködös Dunán 2021. december 8-án. MTI/Mohai Balázs)

Tegnap 16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Tegnap 15:42

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.