Hiába a hátraarc, mégis több ezren tüntettek Budapesten az erdőirtás ellen

Nagy István agrárminiszter tárcavezetői rendeletben módosított az eredeti, védett erdők kivágását lehetővé tevő kormányzati terveken, de ez nem volt elég arra, hogy az elégedetlenséget eltüntesse.

2022. augusztus 17., 19:37

Szerző:

Több ezren vettek részt azon a szerdára, a budapesti Széchenyi térre, a Magyar Tudományos Akadémia épülete elé környezetvédők és több civil szervezet által meghirdetett tüntetésre, ami a kormány téli, az erdőirtás és a tömeges fakivágás szabályait fellazító tervei miatti tiltakozásul hirdettek meg. A Mérce tudósítása szerint az eseményen civil zöld aktivisták és színművészek is megjelentek: Szabó Simon színész Az Erdő fohásza című verset mondta el, Döbrösi Laura pedig Jane Goodall zöld aktivista tárgyban küldött videóüzenetét olvasta fel magyarul.

De szólásra emelkedett még F. Nagy Zsuzsa, a Zöld Kapcsolatok Egyesület képviseletében, Rodics Katalin a Greenpeace részéről és Kecskés Tímea is, a Zöldellő Sárrét Egyesülettől. F. Nagy arról beszélt, az események azt mutatják,

vizeinket már elveszítettük, de erdeinket még megvédhetjük.

Kecskés szerint céljuk az, gyermekeink még lássanak erdőt, és tudjanak erdőben sétálni, a helyzet pedig máris kritikus. Eközben Rodics Katalin arról beszélt, a miniszteri rendelet célja „a félrevezetés”, aki ugyanis tájékozott, tudja, hogy Nagy István nemrég kiadott, a védett erdők kivágását szigorító miniszteri rendelete kisebb értékű, mint az ezt széles körben, korábban megengedő kormányrendelet, így utóbbi az előbbit felülírhatja a gyakorlatban.

Szerinte tehát a kormányzati hátraarc nem más mint szemfényvesztés.

Mint korábban, a helyszínen demonstrálók most is erdőőrséek szervezésével készül az őszre, amikor is arra számítanak, sok helyen védett, sőt őshonos erdők súlyos tarvágására is sor kerülhet. Karácsony Gergely főpolgármester az ilyesmit Budapest területén korábban már rendelettel igyekezett eltiltani és megnehezíteni.

Mint ismert, az eredeti, brutális kormányzati tervek után Nagy István agrárminiszter kedden utasításba adta, tömeges fakivágás a természetvédelmi és Natura 2000 területeken továbbra sem történhet, úgy tűnik a lépés nem igazán győzte meg az erdők védelmében demonstrálókat.

(Kiemelt kép: Illusztráció. Fotó: Tiziana Annesi / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)

A korábbi városarculati és fesztiválszervező cégekből lett Budapest Brand vezetője, elmondta az atv.hu-nak, hogy az idén a főváros nem rendez karácsonyi vásárt, mert már nincs elég idő a rendezvény előkészítésére.