Hiába a hátraarc, mégis több ezren tüntettek Budapesten az erdőirtás ellen

Nagy István agrárminiszter tárcavezetői rendeletben módosított az eredeti, védett erdők kivágását lehetővé tevő kormányzati terveken, de ez nem volt elég arra, hogy az elégedetlenséget eltüntesse.

2022. augusztus 17., 19:37

Szerző:

Több ezren vettek részt azon a szerdára, a budapesti Széchenyi térre, a Magyar Tudományos Akadémia épülete elé környezetvédők és több civil szervezet által meghirdetett tüntetésre, ami a kormány téli, az erdőirtás és a tömeges fakivágás szabályait fellazító tervei miatti tiltakozásul hirdettek meg. A Mérce tudósítása szerint az eseményen civil zöld aktivisták és színművészek is megjelentek: Szabó Simon színész Az Erdő fohásza című verset mondta el, Döbrösi Laura pedig Jane Goodall zöld aktivista tárgyban küldött videóüzenetét olvasta fel magyarul.

De szólásra emelkedett még F. Nagy Zsuzsa, a Zöld Kapcsolatok Egyesület képviseletében, Rodics Katalin a Greenpeace részéről és Kecskés Tímea is, a Zöldellő Sárrét Egyesülettől. F. Nagy arról beszélt, az események azt mutatják,

vizeinket már elveszítettük, de erdeinket még megvédhetjük.

Kecskés szerint céljuk az, gyermekeink még lássanak erdőt, és tudjanak erdőben sétálni, a helyzet pedig máris kritikus. Eközben Rodics Katalin arról beszélt, a miniszteri rendelet célja „a félrevezetés”, aki ugyanis tájékozott, tudja, hogy Nagy István nemrég kiadott, a védett erdők kivágását szigorító miniszteri rendelete kisebb értékű, mint az ezt széles körben, korábban megengedő kormányrendelet, így utóbbi az előbbit felülírhatja a gyakorlatban.

Szerinte tehát a kormányzati hátraarc nem más mint szemfényvesztés.

Mint korábban, a helyszínen demonstrálók most is erdőőrséek szervezésével készül az őszre, amikor is arra számítanak, sok helyen védett, sőt őshonos erdők súlyos tarvágására is sor kerülhet. Karácsony Gergely főpolgármester az ilyesmit Budapest területén korábban már rendelettel igyekezett eltiltani és megnehezíteni.

Mint ismert, az eredeti, brutális kormányzati tervek után Nagy István agrárminiszter kedden utasításba adta, tömeges fakivágás a természetvédelmi és Natura 2000 területeken továbbra sem történhet, úgy tűnik a lépés nem igazán győzte meg az erdők védelmében demonstrálókat.

(Kiemelt kép: Illusztráció. Fotó: Tiziana Annesi / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.