Érdektelenségbe fulladt a bulinegyedről szóló népszavazás

2018. február 18., 20:01

Szerző:

Érvénytelen lett a bulinegyed nyitvatartásáról tartott erzsébetvárosi helyi népszavazás, miután a szavazásra jogosult 43520 kerületi lakos 15,89 százaléka, 6918 ember vett részt a voksoláson. Az érvényességhez 50 százalék plusz egy szavazat szükséges.

A résztvevők nagyjából kétharmada, 4572 ember az éjféli zárórára voksolt, míg 2316-an ellene szavaztak, 30 szavazat érvénytelen volt.

A VII. kerületi helyi népszavazást kezdeményező Élhető Erzsébetvárosért egyesület célja az volt, hogy a bulinegyed, azaz a Károly körút, a Király utca, az Erzsébet körút, és Rákóczi út által határolt terület szórakozóhelyei éjfél és reggel hat között ne tarthassanak nyitva.

Az önkormányzat a szavazatok összeszámlálása után közölte: Az érvénytelen népszavazás ellenére továbbra is fel kíván lépni a vendéglátóhelyek és a turisták okozta problémák megoldása érdekében és olyan törvényalkotást fog kezdeményezni, amely az itt lakók életkörülményeinek további javulását, védelmét és biztonságát segíti elő. 

„A bulinegyed nyitvatartásának korlátozása érdekében tartott népszavazás ma eredménytelenül zárult. A számok egyértelműek: a szavazásra jogosultak kevesebb, mint ötöde járult az urnákhoz. Még az érintett belső-erzsébetvárosi lakók többsége sem vett részt a népszavazáson, ők is a távolmaradásukkal szavaztak. Az alacsony részvétel üzenete egyértelmű: a lakók döntő többsége nem ért egyet a korlátozást kezdeményező egyesülettel. Ezzel szemben az Élő Erzsébetvárosért Egyesületnek a bulinegyed fennmaradását támogató, párbeszédes megoldást sürgető petícióját több mint 50 ezren írták alá. Ez több mint hatszorosa a népszavazáson leadott szavazok számának. Vagyis a tiltás helyett győzött a párbeszéd iránti igény" – kommentálta az eredményt Molnár Bence, az Élő Erzsébetvárosért Egyesület szóvivője.