Engedélyezték a gellérthegyi sikló megépítését, csak egy fontos szereplőt hagyta ki belőle

Pedig az ő területükön valósulna meg.

2021. november 26., 10:11

Szerző:

A Gellért-hegyi sikló szinte teljes egészében az I. kerület területén épülne, a városrészt kizárták az engedélyezési eljárásból – tudta meg a Népszava. V. Naszályi Márta a portálnak elmondta, hogy az egedélyeztetésben sem a főváros, sem az érintett városrész nem vett részt ügyfélként.

Budavár Önkormányzata még augusztusban kérelmezte, hogy ügyfélként részt vehessen az eljárásban, de ezt a Fővárosi Kormányhivatal szeptember 24-én elutasította. A Fővárosi Kormányhivatal szerint az „ügyben az önkormányzatnak, mint jogi személynek nincs közvetlen érintettsége, ennek hiányában pedig ügyféli jogállása sem.” A kerület a bíróság elé vitta a kormányhivatal végzését, de a Fővárosi Törvényszék elutasította a keresetet, ezzel igazat adva a Kormányhivatal álláspontjának. 

„Beláthatatlan következményei lehetnek annak, ha a területileg, gazdaságilag, infrastrukturálisan és funkcionálisan egyértelműen érintett önkormányzatok nemes egyszerűséggel kizárhatók lesznek a saját területükön folyó fejlesztésekkel kapcsolatos eljárásokból”.

– közölték a Népszavának. Ahogy korábban már megírtuk, megkapta a legfontosabb, környezetvédelmi engedélyt a gellérthegyi sikló kivitelezője, ezzel megnyílt az út a beruházás megkezdése előtt. A döntéshozókat nem zavarta a környezetvédelmi hatástanulmány, mely szerint a sikló „jelentősen megváltozik a gellérthegyi tájkép és a történelmi belvárosból is látható lesz”. A projektre a katasztrófavédelem, az örökségvédelmi és természetvédelmi hatóság, valamint a területért felelős Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság is rábólintott.

(Kiemelt kép: A Gellért-hegyi sikló látványterve Fotó: Pottyondy Péter / Tóth Balázs / Miklós Zsófia / KÖZTI Zrt.)