Emmi: Nem kapnak pluszfizetést a háziorvosok, akiknek több mint 465 ezer embert kell beoltaniuk két hét alatt

A kötelező feladataik közé tartozik az oltások beadása a minisztérium szerint.

2021. február 21., 18:20

Szerző:

„A háziorvosok kötelező feladatai közé tartozik a védőoltások beadása, és az oltások városi, megyei oltópontokon történő beadásának megszervezése is. Ennek fedezetéül a veszélyhelyzetben alkalmazott átlagfinanszírozást kapják továbbra is a háziorvosok” – válaszolta az Emmi az ATV megkeresésére. A híradó által megkérdezett háziorvosok sem tudnak róla, hogy bármilyen pluszjuttatást kapnának a munkáért.

A minisztérium továbbá azt is leírta, hogy az ő feladataik közé tartozik az oltások beadásán túl annak megszervezése a városi és a megyei oltópontokon.

Az országban szerdán kezdődik a tömeges oltás: két hét alatt több mint 465 ezer ember kaphatja meg a vakcinát a kormány szerint. Ezt György István, az oltási munkacsoport vezetője jelentette be szombaton. A híradó által megkérdezett több háziorvos szerint is jelenleg nagyobb a kereslet az oltásra, mint a kapacitás.

„Propaganda-levelek mennek ki a kormány részéről, hogy ön nemsokára vakcinát fog kapni a háziorvosától, mert krónikus betegségben szenved. Válogatás nélkül küldik ki mindenkinek, azoknak is, akik semmilyen betegségben nem szenvednek, és ezek után felhívnak minket, és számon kérik rajtunk, hogy azt mondta a kormány, vagy azt írta, hogy ő a jövő héten már be lesz oltva, mi miért nem oltjuk be. Hát mivel nincs oltóanyagunk, így nem tudjuk beoltani őket” – mondta az ATV-nek a helyzetről Tóth Ildikó háziorvos.

Korábban a 168 Óra is részletesen foglalkozott az oltásokat végző háziorvosok nehézségeivel. A nekünk nyilatkozó háziorvos, Jelinek Benjámin azt mondta, hogy kötelességének érzi az oltással járó többletterhek vállalását, és a hétvégi pluszmunkát is.

„De persze az ember szívesebben megy, ha tudja, hogy a vállonveregetésen kívül máshogy is díjazzák a hétvégi oltást” – tette hozzá.

 (Kiemelt képünk illusztráció: Béres Zoltán háziorvos az AstraZeneca brit–svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű, koronavírus elleni vakcináját mutatja szolnoki rendelőjében, 2021. február 10-én. Fotó: MTI | Mészáros János)